Pro Cucina

Deschiderea unui laborator de cofetarie: de ce echipamente ai nevoie?

Sursa foto: Shutterstock

Deschiderea unui laborator de cofetarie este o idee de afacere care tenteaza o multime de antreprenori aflati la inceput de drum. Fie ca vorbim de mediul rural sau urban, o afacere de tip cofetarie cu laborator propriu poate fi profitabila, investitia initiala fiind rezonabila, in comparatie cu alte business-uri. Clientii sunt intotdeauna interesati de produse de patiserie si cofetarie proaspete si, de cele mai multe ori, savoarea deserturilor si aspectul acestora reprezinta cea mai eficienta strategie de marketing. 

Prin urmare, un laborator de cofetarie sau patiserie are toate sansele sa devina o afacere de succes. Indiferent ca este vorba despre o cofetarie cu laborator propriu sau un laborator de cofetarie care aprovizioneaza retaileri, acest tip de serviciu este solicitat pe tot parcursul anului. Toata lumea cumpara prajituri la zile de nastere, petreceri onomastice sau mari sarbatori de peste an. 

Daca si tu esti pasionat de domeniul cofetariei si al patiseriei si ai in plan deschiderea unui laborator de cofetarie, este esential sa cunosti etapele care transforma aceasta afacere intr-un real succes. Drept urmare, iti propunem in randurile urmatoare un plan de afaceri complet privind deschiderea unei cofetarii si iti vom enumera toate echipamentele necesare in bucataria profesionala. Iata cum sa deschizi o afacere in acest domeniu!

Plan de afaceri pentru deschiderea unui laborator de cofetarie

Inainte de a proiecta propriu-zis un laborator de cofetarie, este indicat sa te gandesti la tipurile de produse pe care le vei comercializa, la infiintarea si inregistrarea firmei, la studierea pietei, la inchirierea unui spatiu pentru desfasurarea activitatilor, la obtinerea autorizatiilor, incheierea contractelor cu furnizorii, amenajarea laboratorului de cofetarie, selectarea personalului si planul financiar pentru deschiderea cofetariei. Iata cum arata planul de afaceri al unui proiect de laborator de cofetarie!

Infiintarea firmei 

In primul rand, vei avea nevoie de o forma de organizare legala pentru desfasurarea acestui tip de activitate. Pentru a-ti vedea visul implinit, trebuie sa-ti infiintezi o firma. Alege un nume pentru SRL, apoi stabileste obiectul principal de activitate, dar si pe cele secundare. Ulterior va trebui sa alegi un cod CAEN pentru cofetarie si patiserie, care sa reflecte activitatea ta. De exemplu 1071 – fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie. 

Apoi va fi nevoie sa stabilesti sediul social al firmei, dupa care trebuie sa deschizi un cont bancar, sa depui capitalul social si sa redactezi actul constitutiv al firmei. La final, documentele vor fi depuse la Registrul Comertului. Cel mai simplu ar fi sa apelezi la serviciile unei firme specializate, pentru a evita drumurile si bataile de cap. 

Analiza si segmentarea pietei

Chiar daca intentia este de a deschide un laborator de cofetarie in care sa produci o cantitate semnificativa de produse si nu o cofetarie in care sa poti primi clienti, este nevoie sa acorzi o atentie deosebita planului de afaceri. Acesta trebuie sa cuprinda un rezumat al business-ului, ce cuprinde denumirea laboratorului de cofetarie, elementele care diferentiaza afacerea de concurenta, stabilirea costurilor si elementele de rentabilitate.

In acest sens, analiza pietei te poate ajuta sa faci o descriere ampla a afacerii, unde sa notezi in detaliu elementele care te diferentiaza pe piata. Acestea ar putea constitui punctele forte ale business-ului tau, cu atat mai mult daca planuiesti sa atragi investitori. Analiza pietei presupune descrierea clientilor carora se adreseaza tipurile de produse pe care le comercializezi, dar si descrierea principalilor competitori de pe piata.

Avantajul deschiderii unui laborator de cofetarie este acela de a se adresa unor segmente largi de clienti, de toate varstele. In functie de conceptul pe care-l implementezi, te poti focusa pe o anumita categorie de clienti.

Alegerea spatiului pentru laboratorul de cofetarie

Acum ca deja ai infiintat firma, este momentul sa treci la unul dintre cele mai importante aspecte in deschiderea unui laborator de cofetarie: spatiul in care urmeaza sa dai startul afacerii. Alegerea spatiului pentru laboratorul de cofetarie va fi influentata intr-o mare masura de obiectivele tale. Iti doresti un mic atelier, cu o capacitate restransa sau vrei sa deschizi un laborator de cofetarie in care sa ai o multime de angajati si in care sa produci zeci de torturi si sute de kilograme de prajituri in fiecare zi? 

Nevoile spatiului se schimba in functie de obiectivele tale si este mult probabil ca autorizatiile pe care va fi nevoie sa le obtii sa difere. Cu toate acestea, majoritatea rigorilor legii sunt aceleasi, indiferent de dimensiunile spatiului de care dispui. 

Amenajarea spatiului

Urmatoarea etapa in deschiderea unui laborator de cofetarie este amenajarea spatiului. Acest tip de amenajare nu se aseamana nici pe departe cu amenajarea bucatariei din locuinta personala. Mai mult decat atat, in Romania legea nu permite desfasurarea la domiciliu a activitatilor din sfera alimentatiei publice. Cu alte cuvinte, legal vorbind, nu ai voie sa comercializezi torturi, prajituri sau produse de patiserie preparate in casa. 

Tocmai de aceea este estential sa gasesti un spatiu adecvat pentru aceste tipuri de activitati. Si cand spunem adecvat, ne referim ca spatiul laboratorului de cofetarie sa fie proiectat in asa fel incat sa includa criterii care asigura igiena procesului de productie, dar si siguranta personalului. Amenajarea laboratorului de cofetarie trebuie facuta in acord cu legislatia nationala si cea europeana in domeniu, pe baza cerintelor HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Acestea reprezinta un set de bune practici, menite sa elimine orice potential risc asociat cu siguranta alimentara.

Cerintele HACCP se aplica atat in ceea ce priveste dotarea si pozitionarea anumitor echipamente de patiserie si cofetarie, cat si privind fluxul efectiv al productiei de laborator, in asa fel incat amenajarea sa poata garanta siguranta perfecta. Si in aceasta etapa este indicat sa lucrezi cu un consultant care s-a mai ocupat de autorizarea afacerilor similare. Este un cost important, insa te poate scapa de multa alergatura si multe posibile greseli pe care le poti face, mai ales daca nu ai experienta in industrie si in legislatia aplicabila. In plus, un consultant este in masura sa-ti valideze schita pentru laboratorul de cofetarie, pe baza careia vei amenaja spatiul.   

Sursa foto: Shutterstock

Obtinerea autorizatiilor de functionare 

Obtinerea autorizatiilor se numara printre cele mai importante etape in deschiderea unui laborator de cofetarie, dar si printre cele mai greoaie. Va trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa parcurgi o multime de proceduri. Iata care sunt actele si autorizatiile necesare de functionare a afacerii tale: 

  • Autorizatia DSV – actul care ofera afacerii dreptul de a-si desfasura activitatea de alimentatie publica. Odata ce ai depus documentatia, un reprezentant va veni in inspectie, sa verifice daca sunt respectate normele legale privind igiena, dotarile sau fluxul HACCP;   
  • Certificare DSP; 
  • Medicina muncii; 
  • Autorizatia de Mediu;
  • Autorizatia de functionare – eliberata de primaria pe raza careia sa afla afacerea; 
  • SSM; 
  • Cursuri de igiena pentru angajati;
  • Contract cu o firma de salubrizare; 
  • Neutralizarea deseurilor alimentare si reciclarea; 
  • Contract pentru dezinsectie si deratizare; 
  • Contract cu un laborator acredidat, pentru analizarea diferitelor sortimente de prajituri; 
  • Test de sanitatie; 
  • Analiza calitatii apei. 

In afara de toate aceste autorizatii de functionare, mai exista o serie de achizitii pe care trebuie sa le adaugi la lista cheltuielilor: 

  • Casa de marcat fiscalizata; 
  • POS; 
  • Achizitia unui soft de contabilitate sau gestiune; 
  • Registru unic de control; 
  • Trusa medicala; 
  • Extinctor; 
  • Cantar cu aviz metrologic; 
  • Produse profesionale de curatenie, certificate pentru industria alimentara. 

Personalul 

Atunci cand realizezi planul de afaceri pentru un laborator de cofetarie trebuie sa estimezi si numarul minim de angajati de care vei avea nevoie, alaturi de cuantumul salariilor pe care va trebui sa le platesti. In timp ce salariul pentru un angajat aflat la inceput de drum, fara specializare, este cel minim pe economie, un cofetar calificat poate ajunge si la un salariu de patru ori mai mare decat al unui cofetar incepator.

Un laborator de cofetarie nu va putea functiona fara un personal calificat. Este important ca macar o parte dintre angajati sa aiba o diploma de cofetar/patiser. Desigur, pot fi angajate si persoane fara instruire de specialitate, care sa deprinda meseria chiar la locul de munca. Insa, trebuie sa stii ca printre calitatile unui cofetar nu trebuie sa fie incluse doar cunostintele in domeniu, ci si simtul estetic, creativitatea, dar si un simt al gustului si al mirosului rafinat. 

Planul financiar pentru deschiderea cofetariei

Planul de afaceri inglobeaza, desigur, si planul financiar al firmei. Prin urmare, este nevoie de o analiza a pragului de rentabilitate, care se bazeaza pe media cifrelor din primul an pentru totalul vanzarilor si cheltuielilor de functionare. Analiza rentabilitatii creeaza premisele unei estimari precise a riscului real. De asemenea, planul financiar vizeaza si estimarile privind profitul si pierderile, cash flow-ul firmei, bilantul contabil, dar si indicatorii-cheie pentru industria de panificatie si industria cofetariilor.

Echipamente necesare intr-un laborator de cofetarie 

Pentru dotarea unui laborator de cofetarie este nevoie de echipamente specifice, care sa permita framantarea aluatului si coacere acestuia, prepararea blaturilor, umplerea prajiturilor, mixarea diferitelor tipuri de creme, decorarea produselor, pastrarea acestora in conditii de siguranta si ambalarea dulciurilor. Mare parte a investitiei va fi folosita pentru achizitionarea unor echipamente performante, de buna calitate, pentru a obtine astfel cele mai bune produse finite de pe piata. 

Iata ce echipamente sunt necesare pentru dotarea minima a unui laborator de cofetarie. Desigur, in functie de produsele preparate, la acestea se mai pot adauga alte dotari specifice sau alte echipamente pentru realizarea anumitor deserturi. 

Materiale de care ai nevoie intr-un laborator de cofetarie 

In afara echipamentelor mari de care ai nevoie pentru deschiderea unui laborator de cofetarie, e nevoie de multe alte materiale care sa usureze munca cofetarilor si care sa-i ajute sa obtina produse calitative. In mod evident, si ingredientele folosite sunt extrem de importante, dar si punerea la dispozitie personalului a tuturor ustensilelor de care au nevoie si pe care le presupune utilarea unei bucatarii profesionale HoReCa. Dintr-o cofetarie sunt indispensabile accesorii de cofetarie si patiserie precum: 

Esti gata sa-ti deschizi propriul laborator de prajituri si sa faci oamenii fericiti cu deserturile tale? Ai grija sa bifezi toate etapele proiectului de deschidere a laboratorului de cofetarie si sa incluzi in amenajarea laboratorului toate echipamentele si materialele necesare pentru o afacere de succes. Pasiunea, imaginatia si creativitatea cu siguranta te vor ajuta si ele sa alcatuiesti un model de plan de afaceri solid pentru cofetaria ta!

1 thoughts on “Deschiderea unui laborator de cofetarie: de ce echipamente ai nevoie?

  1. Mihaela Balan spune:

    Multumesc pt toate detaliile, f bine explicate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *