Planuiesti sa-ti deschizi in viitorul apropiat o patiserie, brutarie, gelaterie sau laborator de cofetarie? Atunci cel mai probabil ai aflat deja ca vei avea nevoie de o multime de autorizatii si angajati de nadejde, dar mai presus de toate de echipamente profesionale, de exemplu abatitorul.
Si totusi, oricat de bune ar fi echipamentele din bucatarie, afacerea ta nu va avea succes daca nu expui produsele asa cum se cuvine. Cel mai simplu mod prin care poti face asta va fi sa achizitionezi vitrina sau vitrinele frigorifice potrivite. Dar cum o/le alegi? Afla care sunt criteriile pe care merita sa le iei in calcul, din cele ce urmeaza!
Tipul vitrinei
Primul aspect si cel mai important pe care vei fi nevoit sa-l iei in calcul este tipul vitrinei pe care o vei alege. Cele mai populare alegeri, in ceea ce priveste tehnologia, sunt cele cu ventilare fortata sau cu convectie naturala. Ambele folosesc aerul rece pentru a pastra alimentele la temperatura constanta, dar diferenta apare atunci cand discutam despre modul in care este emis aerul rece.
In cazul ventilarii fortate, vitrina va functiona pe baza unor ventilatoare incorporate care vor difuza aerul rece peste produsele expuse. Este recomandata mai ales pentru produsele de cofetarie si patiserie. Printre dezavantaje putem mentiona faptul ca va avea tendinta de a usca alimentele, daca acestea sunt expuse prea mult timp.
Spre deosebire de tehnologia mentionata mai sus, convectia natura este potrivita mai ales pentru produse din carne, peste, legume sau lactate. Principiul de functionare se bazeaza pe un evaporator care determina aerul cald sa se ridice, in timp ce aerul rece este difuzat peste alimente.
Forma vitrinei
In functie de tipul de tipul de produse pe care vei vrea sa le expui, ai de ales intre trei forme principale de vitrine frigorifice:
- Vitrina frigorifica verticala. Sunt preferate pentru stocarea bauturilor si ocupa destul de putin spatiu;
- Vitrina frigorifica orizontala. Ideala pentru patiserii si cofetarii, atat timp cat are rafturile si peretii din sticla;
- Mini vitrina frigorifica. Folosite in general pentru promotii, pentru a expune mostre sau produse de dimensiuni reduse.
Capacitatea vitrinei
Pentru a masura capacitatea de stocare a unei vitrine se foloseste litrul. In functie de nevoi vei putea achizitiona vitrine frigorifice cuprinse intre 100 si chiar peste 300 de litri. Ai grija sa achizitionezi dimensiunea potrivita pentru nevoile tale, in caz contrar vei ocupa spatiu degeaba in magazin, vei prezenta produsele intr-un mod inestetic si vei consuma mai multa energie electrica decat va fi necesar.
Designul vitrinei
Nu doar produsele pe care le expui trebuie sa arate bine, ci insasi vitrina. Asta deoarece felul in care clientii percep vitrina se va rasfrange si asupra preparatelor. Asadar, alege vitrine cu sticla curbata sau inclinata in detrimentul celor cu sticla dreapta. De ce? Cele cu sticla inclinata sau curbata au avantajul de a elimina reflectia luminilor din tavan si astfel produsele vor fi mai usor de vazut. Apropo de vizibilitate, alege un model cu o iluminare cat mai buna!
Opteaza pentru o vitrina cu pereti din oglinda, daca vrei sa dai senzatia ca prezinti o abundenta de produse si alege culori inchise pentru a atrage atentia cumparatorilor.
Alte aspecte pe care merita sa le iei in calcul
In procesul de alegere a vitrinei frigorifice potrivite se prea poate sa vrei sa acorzi atentie si urmatoarelor detalii:
- Prezenta unui termostat. Te poate ajuta sa controlezi temperatura in functie de sezon si sa faci economie de energie;
- Functii de decongelare automata, de refrigerare automata, de evacuare a condensului si de reglaj a umiditatii;
- Prezenta rotilor sau a picioarelor ajustabile. Permit deplasarea usora a vitrinei pentru mutari sau pur si simplu pentru curatenie;
- Prezenta unui geam rabatabil. Face procesul de curatenie mult mai eficient;
- Prezenta unui suport pentru cantar;
- Perioada de garantie de cel putin 12 luni;
Tine cont de toate criteriile de mai sus si cu siguranta vei alege cea mai buna varianta pentru afacerea ta!