Pro Cucina

Deschiderea unei gelaterii: tot ce trebuie sa stii

Piata inghetatei artizanale a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult in prezent, pe masura ce consumatorii isi rafineaza gusturile, iar cererea de produse de calitate superioara, pe baza de ingrediente premium este in crestere. Prin urmare, deschiderea unei gelaterii poate parea o buna oportunitate de business, mai ales pentru un antreprenor care se afla la inceput de drum.

 

Premisele pentru startul unei astfel de afaceri sunt incurajatoare, insa deschiderea unei gelaterii este un proces complex, care necesita, la fel ca oricare alt business, cunoasterea si intelegerea domeniului, a publicului tinta si studierea ofertei de piata. Pentru a trece de la stadiul de idee, la punerea ei in practica, vei avea nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct.

 

Daca si tu esti un tanar antreprenor, pasionat de domeniul gelateriei si emotionat de dorinta de a face ceva creativ, te invitam sa descoperi in articolul urmator tot ce trebuie sa stii despre deschiderea unei gelaterii, de la autorizatii de functionare si pana la echipamentele necesare intr-o gelaterie!

De ce autorizatii ai nevoie pentru deschiderea unei gelaterii?

O prima etapa in deschiderea unei gelaterii este obtinerea autorizatiilor necesare. Stim ca esti pasionat de domeniu si plin de entuziasm pentru noul business pe care doresti sa-l deschizi, insa obtinerea autorizatiilor de functionare nu este deloc un proces simplu. Va fi nevoie sa strangi toate actele necesare functionarii gelateriei si sa realizezi documentatia, ceea ce va costa destul timp si drumuri de facut. O varianta mai facila este apelarea la serviciile unei firme de specialitate, care poate finaliza mult mai rapid toate aceste demersuri in vederea deschiderii afacerii tale.

 

Initial, pentru deschiderea unei gelaterii va fi nevoie sa inregistrezi firma la Registrul Comertului si sa alegi codul CAEN potrivit afacerii tale. De regula, acesta este acelasi si in cazul restaurantelor, respectiv 5610. Punctul de lucru va fi inregistrat ulterior, prin eliberarea certificatului de constatare al activitatilor care se vor desfasura in acel spatiu. Dupa aceea este necesara obtinerea urmatoarelor autorizatii:

  • Autorizatia de functionare eliberata de catre primaria locala;
  • Autorizatia de functionare sanitar-veterinara;
  • Autorizatia de functionare sanitara;
  • Autorizatia de mediu;
  • Autorizatia privind protectia muncii;
  • Autorizatia de functionare pentru prevenirea si stingere incendiilor;
  • Autorizatia pentru productia de inghetata.

Odata obtinute aceste autorizatii, e nevoie sa inchei un contract de salubrizare, in urma unei evaluari in ceea ce priveste cantitatea de gunoi menajer estimat. De asemenea, va trebui realizat cate un dosar personal al fiecarui angajat, pentru Inspectoratul Teritorial al Muncii.

 

Cat spatiu iti trebuie pentru o gelaterie?

Acum ca deja esti in tema cu birocratia din jurul deschiderii unei gelaterii, vom trece la urmatoare etapa a planului de afaceri: spatiul pentru gelaterie. Pentru a deschide o gelaterie nu vei avea nevoie de un spatiu prea mare, asa cum se intampla in cazul restaurantelor, insa vei avea nevoie de o foarte buna organizare. Gandeste-te sa alegi un spatiu intr-o zona buna a orasului, cu trafic intens, in care chiria sa nu depaseasca 10% din cifra de afaceri estimata.

 

In ceea ce priveste spatiul necesar pentru deschiderea unei gelaterii, acesta trebuie sa fie suficient de mare incat sa merita dotarea gelateriei cu echipamentele necesare. De asemenea, trebuie sa tii cont ca acestea sa fie amplasate in asa fel incat sa se respecte fluxul de productie. Ai grija sa instalezi un numar suficient de chiuvete, in ideea respectarii normelor sanitare si ca spatiul sa beneficieze de suficiente cai de acces.

 

Tototdata, ai in vedere ca toaletele sa fie amplasate la distanta de zona dedicata productiei de inghetata artizanala, in asa fel incat sa fie indeplinite cerintele cu privire la siguranta alimentelor. Spatiul dedicat acestui business trebuie sa fie proiectat in conformitate cu normele in vigoare. Poti apela intotdeauna la serviciile unui profesionist in domeniu, daca planificare spatiului pentru gelaterie iti da batai de cap.

 

Echipamente necesare intr-o gelaterie

Odata ce spatiul a fost bine pus la punct si urmeaza sa respecte toate prevederile legale, te poti gandi la dotarea spatiului cu echipamentele de care ai nevoie in gelaterie. Stim ca ideea infiintarii unei gelaterii poate fi o mare oportunitate, mai ales ca exista deja in Romania povesti de succes ale unor antreprenori cu venituri uriase anuale din gelaterii luate in franciza. Cu toate acestea, pentru a te putea bucura de profitabilitatea unui astfel de business, ai nevoie de un plan de afaceri bine gandit. Tocmai de aceea, e nevoie de un research amanuntit cu privire la echipamentele necesare pentru deschiderea unei gelaterii.

Atunci cand concepi un plan de afaceri, etapa dotarii gelateriei cu utilajele necesare este una extrem de importanta. Echipamentele de ultima generatie pentru gelaterii eficientizeaza la maxim timpul de productie si te ajuta sa obtii cele mai bune rezultate, prin urmare cea mai buna inghetata din comert. Dintre echipamentele de care ai nevoie pentru o gelaterie, enumeram:

preparare ingehtata
Deschiderea unei gelaterii: 5 produse recomandate

Pe baza informatiilor mentionate anterior privind echipamentele de care ai nevoie pentru deschiderea unei gelaterii, am alcatuit pentru tine o lista cu produse recomandate din gama Pro Cucina. Iata sugestiile noastre pentru o gelaterie de succes!

 

1.Masina multifunctionala de inghetata

O masina de inghetata de laborator se numara printre echipamentele de top de care vei avea nevoie in spatiul unei gelaterii. Masina multifunctionala de inghetata 15 litri/ora poate fi o investitie importanta pentru fluxul de productie al gelateriei, motiv pentru care te sfatuim sa o incluzi in planul tau de afaceri.

2. Plita frigorifica pentru rulouri de inghetata

Asa cum am mentionat anterior, printre echipamentele necesare deschiderii unei gelaterii trebuie sa se regaseasca si masinile de inghetata stradale, mai ales daca ai in plan sa plasezi un minivan la marginea parcului in toiul verii. Plita frigorifica pentru rulouri de inghetata din selectia Pro Cucina poate fi mai mult decat o alegere inspirata in acest sens!

3. Cuva pentru inghetata

Cuvele pentru inghetata sunt echipamente la fel de utile in deschiderea unei gelaterii, asa ca iti sugeram sa optezi pentru o cuva pentru inghetata, 5 litri sau chiar si pentru o gama variata de cuve pentru inghetata, ideale pentru toate optiunile de inghetata artizanala, menite sa rasfete papilele gustative ale clientilor.

Cuva pentru inghetata

4. Vitrina de congelare pentru gelaterie

Aspectul vitrinelor poate insufla cu siguranta calitatea produselor servite de gelateria pe care tocmai ai deschis-o. Recomandarea noastra este sa mizezi pentru o vitrina de congelare pentru gelaterie 200 litri, cu un design unic, care sa atraga privirile clientilor asupra produselor tale delicioase.

5. Cupa de inghetata GELATO chihlimbar

Din lista de echipamente pentru gelaterie nu trebuie sa lipseasca nici cupele de inghetata, atent selectionate. Cupele de inghetata GELATO chihlimbar, de pilda, pot face deliciul clientilor, venind in completarea inghetatei artizanale cu un design apetisant.

Nu in ultimul rand, angajeaza un gelatier pasionat, caci si resursele umane sunt deosebit de important pentru o afacere, putand contribui considerabil la profitul gelateriei tale. Speram ca acest ghid sa-ti fie de folos daca ai in plan deschiderea unei gelaterii si ca am reusit sa bifam toate etapele importante ale construirii unui plan de afaceri imbatabil. Daca te gandesti ca toata lumea adora inghetata, deja pornesti cu dreptul in aceasta afacere!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *