Pro Cucina

Ce este abatitorul, cum functioneaza si cum il alegi

Activitatile care implica produsele alimentare au reprezentat intotdeauna un subiect complex, data fiind lista de elemente de bifat pentru o desfasurare in siguranta si cu cat mai putina risipa. In aceasta lista, un loc important este ocupat de conditiile de pastrare a alimentelor, motiv pentru care multi manageri de restaurante se intreaba cum pot proceda in asa fel incat sa poata oferi clientilor mancare proaspata, sigura pentru consum si care sa respecte toate normele de calitate.

 

Pentru specialistii din domeniul HoReCa, pericolul degradarii alimentelor din cauza unor conditii nepotrivite de pastrare continua sa fie un subiect de interes, motiv pentru care eficientizarea proceselor de preparare si protectia alimentelor se afla intr-o continua perfectionare. Unul dintre instrumentele ideale in vederea protectiei alimentelor este abatitorul, un echipament ce permite o supraveghere riguroasa in procesul de gatire, pastrare sau incalzire a alimentelor preparate.

 

Daca si tu activezi in acest domeniu, te invitam sa descoperi in randurile urmatoare ce este abatitorul, cum functioneaza acesta, dar si cum poti alege abatitorul potrivit nevoilor tale!

 

Ce este abatitorul?

Abatitorul, cunoscut si sub denumirea de blast chiller, reprezinta cel mai sigur sistem de racire accelerata a preparatelor, aducandu-le la o temperatura scazuta, intr-un timp relativ scurt. Cu alte cuvinte, acest echipament de congelare fortata reduce in timp util temperatura preparatelor gatite (de peste 70°C) la o temperatura sigura (de aproximativ 3°C). Impactul utilizarii unui blast chiller se resimte in eficienta si profitabilitate unitatilor care desfasoara activitati in domeniul alimentar, mai ales ca producatorii acestor tipuri de echipamente prezinta cu dovezi stiintifice rata de inactivare a microorganismelor, in vederea obtinerii unor alimente sigure pentru consum.

 

Prezenta unui abatitor in bucataria ta profesionala va reduce considerabil pierderile de alimente deteriorate, va reusi sa reduca timpul de servire si, nu in ultimul rand, va reusi sa alinieze restaurantul sau unitatea ta alimentara la toate normele prevazute de Directia Sanitar Veterinara (DSV) si de Sistemul de Analiza a Riscurilor in Punctele Critice de Control (HACCP – Hazard Analysis Control Points).

 

Un abatitor sau blast chiller este o achizitie importanta pentru bucataria ta, indiferent ca administrezi sau conduci un restaurant, o cantina, o autoservire, un bar, o patiserie sau un fast food. In acest fel vei asigura diminuarea pierderilor de natura tehnologica sau nutritionala, prin valorificarea materiilor prime. Afla in continuare cum functioneaza acest echipament frigorific!

 

Cum functioneaza un blast chiller?

Am stabilit deja ca abatitorul este un echipament indispensabil intr-o bucatarie profesionala, datorita normelor impuse de indrustria HoReCa, dar si de necesitatea existentei unui aparat profesional cu un sistem de racire rapid. Cum functioneaza, insa, un blast chiller?

 

Ei bine, recipentele cu mancare gatita sunt introduse in blast chiller, unde temperatura acestora este scazuta aproape instant prin activarea unui ventilator. Abatitorul functioneaza prin suflarea aerului rece peste alimentele plasate in interior. Acest echipament frigorific specializat prezinta, de regula, diverse setari, care pot fi selectate in functie de temperatura mancarii, fie ea rece, fierbinte sau la temperatura camerei.

 

Scaderea timpului de racire a preparatelor ajuta la minimizarea pierderilor prin evaporare, asa cum se intampla in timpul procesului normal de racire, reducand in acelasi timp si dimensiunile cristalelor de gheata care se formeaza, de regula, in interiorul alimentelor gatite, in timpul procesului de inghetare, intr-un dulap de congelare obisnuit.

 

Tehnica de racire a alimentelor a avansat considerabil in ultimii ani, blast chiller-ul depasind statutul de echipament destinat doar inghetarii controlate a preparatelor. In prezent, abatitorul are posibilitatea de a fi utilizat si ca dospitor sau simplu refrigerator.

 

Cum alegi cel mai bun abatitor?

Tehnologia din prezent a permis crearea unor abatitoare profesionale de inalta calitate, in cele mai diverse modele si dimensiuni, care se pot plia pe nevoile oricarei bucatarii. Daca si tu doresti sa te bucuri de calitatea unui blast chiller profesional, in concordanta cu normele industriei HoReCa, dar si sa beneficiezi de un echipament fiabil, te invitam sa descoperi cum alegi cel mai bun abatitor pentru bucataria ta!

 

Dimensiuni

Blast chiller-ele sunt de regula o achizitie in plus fata de unitatile traditionale de refrigerare si congelare. Nevoile tale si tipul de operare sunt cele care vor determina dimensiunile potrivite pentru abatitorul tau. Prin urmare, in ideea stabilirii dimensiunilor potrivite, va trebui sa te intrebi ce cantitate de produs vei dori sa procesezi simultan, de ce dimensiuni de containere vei avea nevoie, dar si care este layout-ul bucatariei tale. In acest fel vei putea determina ce dimensiuni ale abatitorului vor fi cele potrivite pentru bucataria ta.

 

Capacitate

Un alt criteriu important de selectie a modelelor de abatitoare este si capacitatea acestora. Poti opta pentru:

  • Unitati undercounter, care se potrivesc ideal sub mesele de lucru si sunt ideale pentru productii mai mici de preparate.
  • Unitati countertop, potrivite pentru productii mici si deserturi reci.
  • Unitati reach-in, care gazduiesc rafturi permanente in interior, fiind indicate pentru productii in loturi mari.
  • Unitati roll-in, care presupun utilizarea unor rafturi mobile pentru tavi si sunt potrivite pentru cantitati mari de alimente.

Caracteristici de operare

Alegerea celui mai bun abatitor pentru bucataria ta se va face si in functie de diverse caracteristici de operare. Dintre acestea mentionam:

  • Nivelurile de productie – nivelurile diferite de productie pentru diferite preparate poate afecta eficienta abatitorului, mai ales daca ai ales o dimensiuni care nu se poate adapta la loturile mari de alimente.
  • Timingul – blast chiller-ele sunt concepute pentru racirea imediata a preparatelor, motiv pentru care trebuie sa optezi pentru abatitoare supradimensionate in cazul in care traficul din restaurantul tau creste.

Tipul de racire

Si tipul de racire poate determina ce blast chiller este cel mai bun pentru nevoile din restaurantul tau. Poti opta pentru:

  • Soft chilling – un proces mai putin dur, care reduce treptat temperatura alimentelor. Abatitoarele cu racire soft sunt ideale pentru produsele de panificatie, orez si legume.
  • Hard chilling – un proces de racire mai rapid, reducand temperatura preparatelor aproape de inghet. Abatitoarele hard chilling sunt ideale pentru produse consistente, alimentele dense si preparatele din carne.
  • Shock freeze – cu capacitate de inghetare prin soc, temperaturile produselor pot fi reduse la zero grade sau chiar mai putin, in vederea depozitarii pentru o perioada mai lunga de timp la congelator. Aceste tipuri de abatitoare sunt ideale pentru pizza congelata, de pilda.

 

Blast chiller: 3 modele recomandate

Pe baza criteriilor de selectie mentionate anterior, iti vom oferi in cele ce urmeaza o lista cu modele recomandate de blast chiller. Iata sugestiile noastre pentru eficienta in bucatarie!

 

1.Blast chiller, 3 tavi GN2/3

Pentru loturi mici de alimente, un echipament frigorific precum blast chiller, 3 tavi GN2/3 poate fi ideal in bucataria restaurantului tau. Dintre caracteristicile produsului enumeram:

  • Alimentare: 230V
  • Putere: 500W
  • Dimensiuni externe (LxAxH): 600x585x390mm
  • Dimensiuni (interne): 360x330x200mm
  • Capacitate: 3 tavi GN2/3 h65mm
  • Volum: 33 litri
  • Temperatura: -18°/+70°C
  • Capacitate racire (+70°C>+3°C): 8kg in 90 min
  • Capacitate congelare (+70°C>-18°C): 5kg in 240 min
  • Agent refrigerare: R290

2. Blast chiller capacitate 5 tavi GN1/1 sau 600x400mm

Tot pentru loturi mici de alimente ti-ai putea indrepta atentia si spre un blast chiller capacitate 5 tavi GN1/1 sau 600x400mm, din inox AISI 304. Iata principalele sale caracteristici:

  • Alimentare: 230V
  • Putere: 720W
  • Dimensiuni externe (LxAxH): 800x815x1015mm
  • Dimensiuni (interne): 660x400x400mm
  • Capacitate: 5 tavi GN1/1 h65mm sau 5 tavi 600x400mm
  • Volum: 169 litri
  • Capacitate racire (+70°C>+3°C): 18kg in 90 min
  • Capacitate congelare (+70°C>-18°C): 14kg in 240 min
  • Agent refrigerare/congelare: R290

3. Blast chiller capacitate 15xGN1/1 sau 15x600x400mm

Esti in cautarea unui abatitor profesional de dimensiuni mai mari? Iti sugeram sa mizezi pentru un blast chiller capacitate 15xGN1/1 sau 15x600x400mm. Iata principalele specificatii tehnice ale acestui echipament:

  • Alimentare: 400V
  • Putere: 2.5kW
  • Dimensiuni externe (LxAxH): 800x815x2170mm
  • Dimensiuni (interne): 660x400x1170mm
  • Capacitate tavi: 15 tavi GN1/1 h65mm sau 15 tavi 600x400mm
  • Volum: 319 litri
  • Capacitate racire (+70°C>+3°C): 50kg in 90 min
  • Capacitate congelare (+70°C>-18°C): 38kg in 240 min
  • Agent refrigerare/congelare: R404a/R290

Abatitorul sau blast chiller-ul reprezinta o aditie excelenta in orice bucatarie din industria HoReCa, in vederea cresterii eficientei si prelungirii duratei de valabilitate a produselor alimentare. Daca si tu consideri ca un abatitor este o achizitie importanta in domeniul in care activezi, te asteptam in magazinul online Pro Cucina cu cele mai calitative blast chillere, ideale pentru valorificarea superioara a alimentelor pe care le servesti!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *