In conditiile in care Romania este in continuare lider in Europa in ceea ce priveste consumul de paine pe cap de locuitor, una dintre cele mai intelepte decizi de business este sa-ti deschizi o brutarie. La fel ca in cazul deschiderii unui laborator de cofetarie, exista o serie de pasi pe care trebuie sa-i parcurgi, dar in continuare cel mai important aspect este tot cel legat de echipament.
In cele ce urmeaza iti spunem exact ce produse trebuie sa achizitionezi!
De ce ai nevoie pentru a deschide o brutarie, in afara de echipament?
Pana sa ajungi sa cumperi echipamentele profesionale pentru brutarie va fi necesar sa parcurgi mai multi pasi. Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti deschide un business in domeniul panificatiei:
- Fa o cercetare de piata. Afla care este piata de desfacere si decide ce materii prime vei utiliza, ce tehnologie vei folosi si ce produse se vor regasi in oferta brutariei;
- Alege o locatie potrivita pentru brutarie. De preferat una cu trafic cat mai intens pentru a putea sa beneficiezi de o expunere mai mare a ofertei de produse;
- Asigura-te ca ai acces la materie prima de calitate, asa cum ai face daca ti-ai deschide o pizzerie, de pilda;
- Descopera cum te poti diferentia de competitie si care este nisa spre care te poti indrepta (prezentare speciala, ingrediente organice sau un mod de preparare inedit);
- Stabileste valoarea investitiei necesare. N-ar strica nici sa consulti un catalog de produse in prealabil;
- Infiinteaza societatea si obtine avizele necesare;
- Intocmeste planul de afaceri si documentatia necesara;
- Recruteaza personalul. Vei avea nevoie de un brutar tehnolog, asistent brutar, tehnician si curatator. Cel mai important membru al echipei va fi brutarul tehnolog. Desi furnizorii de echipamente pot invata personalul cum sa foloseasca echipamentele, doar brutarul ii poate invata cum sa coaca painea.
Echipamentele necesare intr-o brutarie
Daca vrei sa te asiguri ca brutaria ta va avea succes trebuie sa achizitionezi echipamente care sa eficientizeze si sa-ti automatizeze activitatea. Daca nu lucrezi cu echipamentele potrivite vei avea de pierdut atat in ceea ce priveste timpul investit, cat si in ceea ce priveste calitatea produsului finit. Asta ca sa nu mai mentionam faptul ca aparatura de ultima ora va scadea costurile energetice si cheltuielile cu intretinerea.
Lista de echipamente necesare pentru o brutarie include:
Cuptorul de paine/de panificatie
Cuptorul de panificatie va fi echipamentul cheie din orice brutarie, deoarece de acesta depinde tipul de produs pe care-l vei obtine. In functie de necesitati poti achizitiona un cuptor rotativ sau un cuptor de paine pe vatra, electric, pe gaz, pe motorina sau cuptor pe lemne, recomandat mai ales in cazul brutariilor artizanale.
Te sfatuim sa alegi un model care sa poata acoperi nevoile de productie in primul rand, dar ia in calcul si faptul ca diferentele de proiectare prezente la diferitele tipuri de cuptoare pot si vor infleunta calitatea produsului final si cantitatea pe care o vei produce. Tocmai de aceea este recomandat sa apelezi la ajutorul unui brutar specialist daca nu ai cunostinte in domeniu. Acesta va lua in calcul aspecte precum modul de distribuire a caldurii si materialul din care a fost confectionat produsul.
Malaxor pentru aluat
Vei avea nevoie de un malaxor pentru aluat daca vrei sa scurtezi timpul de framantare a aluatului si daca nu vrei sa amesteci manual aluatul, lucru care evident va scadea productivitatea. Daca vrei sa cresti productia, sugestia noastra va fi sa alegi un produs profesional cu o capacitate a cuvei mai mare decat a mixerelor planetare.
Pe langa capacitatea cuvei, vei vrea sa iei in calcul siguranta in utilizare, dotarile aparatului, treptele de viteza si materialul din care a fost fabricat.
Cernator faina
Folosit pentru aerarea si curatarea fainei de impuritati, cernatorul va fi un echipament absolut necesar pentru orice brutarie. Procesul de curatare este indispensabil pentru a imbunatati reactiile de oxidare. In consecinta te vei alege cu paine mai pufoasa, mai alba si mai putin lipicioasa.
Formatoare de aluat
Formatorul de aluat sau modelatorul de aluat este un dispozitiv folosit pentru a modela produsul pe care-l vei obtine. Investitia intr-un echipament electric va scadea timpul de lucru al personalului si va creste productivitatea. Mare atentie, acesta nu trebuie sa incalzeasca aluatul pe parcursul procesarii pentru a nu-l deforma.
Alege un echipament care sa vina echipat inclusiv cu cantar electronic pentru portiile de aluat.
Cabinet de fermentare/dospitor
Cabinetul de fermentare sau dospitorul este folosit pentru a ajuta aluatul sa creasca mai repede, la o temperatura si umiditate controlate. Astfel te poti asigura ca produsele vor avea intotdeauna acelasi gust, textura si consistenta.
Dulapuri frigorifice si frigidere
Unul dintre produsele de care vei avea nevoie pentru deschiderea unei gelaterii, dar si a unei brutarii, este dulapul frigorific. Acest produs va garanta faptul ca ingredientele sunt pastrate in conditii de siguranta alimentara. Alege produsul potrivit in functie de calitatea materialelor, durata de viata, capacitatea de stocare si functiile disponibile. Functia de dezghetare automata, de pilda, este extrem de importanta.
Feliatoare de paine
Foarte multi clienti prefera sa-si cumpere paine deja feliata, asadar investitia intr-o masina automata de feliat paine poate fi una destul de inteleapta. Cand achizitionezi un astfel de produs acorda atentie functilor sale, elementelor detasabile, lamelor, dar si sistemului de ascutire.
Alte echipamente si accesorii
In afara de toate elementele mentionate mai sus, o brutarie moderna va necesita:
- Masini de amblare si inchis pungi;
- Ustensile de panificatie;
- Tavi de coacere;
- Site;
- Panacode;
- Carucioare pentru panacode;
- Carucioare pentru tavi;
- Diverse piese de mobilier din inox, adica mese, dulapuri, chiuvete si asa mai departe.
Tine cont de sfaturile de mai sus, angajeaza un specialist care sa-ti stabileasca un flux de lucru si care sa te sfatuiasca in legatura cu echipamentele necesare si vei incanta clientii cat de curand!