Pro Cucina

Cuptorul cu convectie: ce este si cum functioneaza?

Unul dintre elementele care pur si simplu nu poate lipsi dintr-o bucatarie bine echipata este cuptorul profesional, mai exact cel pe baza de convectie. In cazul in care nu te-ai mai intalnit pana in prezent cu acest termen, iti recomandam sa faci putina cercetare inainte de a alege modelul potrivit de cuptor pentru bucataria ta. In cele ce urmeaza iti vom explica ce inseamna cuptorul cu convectie, de cate tipuri este, cum functioneaza, dar si ce avantaje iti poate aduce.

Ce este convectia si cum functioneaza cuptorul cu convectie

Pe scurt, convectia consta intr-o forma de transmitere a caldurii ce presupune miscarea fortata a aerului in interiorul unui cuptor. In acest mod, fluxul maselor de aer va permite amestecarea aerului cald si rece, cu ajutorul ventilatoarelor, si se va asigura o distribuire uniforma a caldurii.

Toate cuptoarele cu convectie sunt dotate cu ventilator si sistem de evacuare a aerului. Acestea sufla aer fierbinte in jurul si peste alimente, iar apoi aerul este evacuat din cuptor. Astfel alimentele se coc uniform si intr-un timp mult mai scurt comparativ cu altfel de cuptoare.

Tipuri de convectie

Exista doua tipuri de convectie, mai exact convectie uscata si covectie umeda. Prima se realizeaza in general cu ajutorul unui ventilator simplu, iar anumiti producatori instaleaza si un circuit suplimentar de incalzire, in jurul ventilatorului, pentru a creste efcienta.

Convectia umeda mai este cunoscuta si sub denumirea de convectie cu abur. Ea satureaza aerul din cuptor cu abur, metoda apreciata de sustinatorii unui stil de alimentatie mai sanatos. Preparatele nu se vor arde si nu se vor usca prea tare. Evident, un cuptor cu convectie umeda va fi echipat si cu un compartiment in care se va depozita apa.

Tipuri de cuptoare cu convectie

Exista doua tipuri principale de cuptoare cu convectie, mai exact cuptor electric cu convectie si cuptor pe gaz cu convectie. Cele pe gaz sunt ceva mai rar intalnite decat cele electrice, asta din cauza utilizarii focului deschis in cazul cuptoarelor cu gaz.

Cuptoarele cu convectie pe gaz nu beneficiaza mereu de etansare completa, deoarece gazele trebuie evacuate din cuptor, deci timpul de gatire va creste fata de cuptorul electric. A doua problema este reprezentata de ventilator. Folosirea acestuia poate duce la stingerea flacarii pe perioada functionarii. E adevarat, producatorii au incorporat si sisteme de siguranta care sa opreasca alimentarea cu gaz in mod automat daca se sesizeaza lipsa flacarii in arzator.

Avantajele folosirii cuptoarelor cu convectie

Printre avantajele gatirii cu convectie se numara:

  • Coacere si prajire de inalta calitate, chiar si atunci cand bucatile de carne sunt mai groase;
  • Decongelare rapida a produselor;
  • Obtinerea unei cruste crocante, dar si uniforme;
  • Economisirea de energie electrica/gaz, deoarece procesul de gatire poate dura in medie cu 25% mai putin decat in cazul cuptoarelor conventionale;
  • Folosirea unei cantitati mai mici de ulei;
  • Posibilitatea de a coace mai mult de o tava in acelasi timp.

Cand este recomandat sa folosesti un cuptor cu convectie

Gatirea cu un cuptor cu convectie este recomandata atunci cand vrei sa prepari feluri de mancare la care-ti doresti o crusta crocanta, dar si pentru prajituri sau alte produse de patiserie/cofetarie.

Asadar, convectia va fi recomandata pentru operatiunile de rumenire, de coacere a placintelor si produselor de patiserie, la prepararea biscuitilor si fursecurilor, la prajire si deshidratare, dar si pentru felurile de mancare gatite acoperite.

Cand nu este recomandat sa folosesti un cuptor cu convectie

Folosirea cuptorului cu convectie nu va fi o idee buna in cazul preparatelor care necesita o gatire mai delicata si mai lenta, de pilda preparatele cu o textura mai putin densa.

Pe lista preparatelor care nu necesita gatirea prin convectie se numara omletele, budincile, tartele, crema de zahar ars, pizza, focaccia, painea sau tartele si sufleurile.

Asadar, este cuptorul cu convectie urmatoare ta achizitie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *