Pro Cucina

Deschiderea unei patiserii: cele mai importante utilaje si echipamente

Orice antreprenor stie ca piata produselor de patiserie este intr-o continua dezvoltare si ca un business in acest domeniu are mari sanse de succes, asa cum se intampla si in cazul deschiderii unui laborator de cofetarie. O afacere in acest domeniu implica semnificativ mai putine costuri decat un restaurant, iar reusita este sigura daca businessul este bine gandit de la inceput.

Alegerea locatiei, a personalului, ofertele care sa tina cont de tendintele pietei si utilarea corespunzatoare a patiseriei sunt cu siguranta factori care vor atrage succesul. Daca si tu ai in minte un plan de afaceri pentru o patiserie, iata ce trebuie sa stii despre deschiderea unei patiserii si utilarea acesteia conform normelor in vigoare!

Etapele unui plan de afaceri pentru patiserie

Deschiderea unei patiserii poate porni chiar de la delicioasele galuste cu prune pe care le gatea mama, faimoasa placinta cu mere a bunicii sau alte retete secrete din familie. Insa de la ideea afacerii in sine si pana la transformarea ei intr-un business de succes este nevoie sa parcurci cateva etape esentiale. Iata in ce consta, pe scurt, un plan de afaceri al unei patiserii!

Alegerea spatiului pentru patiserie

Primul lucru pe care trebuie sa-l stabilesti este, desigur, locatia. De alegerea spatiului potrivit va depinde, in mare parte, succesul afacerii tale. Specialistii recomanda celor care intentioneaza sa-si deschida o astfel de afacere sa optezi pentru spatii cu vad comercial bun, cu amplasament stradal, in zone tranzitate de multi oameni, in proximitatea unor centre de divertisment in aer liberi, sali de jocuri sau zone de shopping.

Obtinerea autorizatiilor de functionare

Odata ales spatiul de functionare, trebuie intocmit si pus in aplicare planul de afaceri, care contine, inainte de toate, autorizatiile de functionare. Acestea sunt:

  • Avizul de functionare eliberat de primaria locala;
  • Autorizatia de functionare sanitar-veterinara;
  • Autorizatia de mediu;
  • Autorizatia de functionare privind protectia muncii;
  • Autorizatia de functionare pentru prevenirea si stingerea incendiilor;
  • Licenta de fabricatie pentru produsele ce urmeaza a fi comercializate.

Achizitionarea utilajelor si echipamentelor pentru patiserie

Dupa alegerea locatiei intr-o zona tranzitata, potrivita pentru deschiderea unei patiserii si obtinerea autorizatiilor necesare de functionare, vor trebui achizitionate utilajele si echipamentele necesare productiei. Inainte de achizitionarea utilajelor pentru patiserie insa, este indicat ca antreprenorii sa se informeze care sunt variantele cele mai avantajoase pentru ei. Acest lucru se va stabili, desigur, in functie de raportul calitate-pret, insa trebuie sa te asiguri ca echipamentele achizitionate sunt fiabile si performante, pentru a asigura o line de productie de calitate.

Selectarea personalului

O etapa importanta este si selectarea personalului care va lucra la patiserie. Este recomandat ca macar o parte dintre persoanele care vor lucra la patiserie sa fi absolvit un curs in domeniu. Ulterior, preparatele existente in oferta patiseriei vor fi discutate cu patiserii, in vederea realizarii celor mai bune variante ale acestora.

Studiul concurentei si promovarea patiseriei

Etape esentiale ale unui plan de afaceri cu profilul patiserie sunt si studiul concurentei, alaturi de marketing. Investeste intr-un site al patiseriei si o pagina de Facebook sau Instagram, realizeaza materiale promotionale si oferte speciale. Desigur, cea mai sigura si eficienta metoda de promovare este calitatea produselor de patiserie pe care le vinzi. Un client multumit va reveni la patiserie si va aduce si alti cumparatori alaturi de el.

femeie se uita in vitrina unei patiseri
Cele mai importante utilaje si echipamente de patiserie

Fie ca este vorba despre un business in franciza sau de unul independent, un pas important pentru deschiderea unei patiserii este achizitionarea utilajelor si echipamentelor necesare pentru stocarea materiilor prime, prelucrarea acestora si producerea specialitatilor pe care urmeaza sa le comercializezi.

Asa cum mentionam in randurile anterioare, specialistii recomanta echipamente fiabile si performante. Daca utilajele achizitionate sunt noi, in perioada garantiei nu vor exista costuri suplimentare in ceea ce priveste intretinerea lor. Iata care sunt utilajele si echipamentele de patiserie de care ai nevoie:

Desigur, dintre toate aceste utilaje si echipamente le vei selecta pe cele dedicate produselor pe care le comercializezi. De pilda, daca nu vei servi fursecuri la patiserie, nu va fi necesara achizitionarea unei linii de productie pentru fursecuri si exemplele pot continua.

barbat pune produse de patserie in cuptor
Ustensile necesare intr-o patiserie

In afara utilajelor si echipamentelor mari, desfasurarea muncii de productie intr-o patiserie nu va fi posibila si fara achizitionarea unor ustensile utile pentru o astfel de afacere. Iata care sunt cele mai utile accesorii de patiserie:

barbat pregateste eclere

Un plan de afaceri pentru deschiderea unei patiserii nu este atat de greu de implementat, rentabilitatea fiind aproape asigurata. Si asta se intampla pentru ca investitia initiala nu este una mare, iar clientii pot fi atrasi destul de usor prin produse de calitate. In plus, produsele de patiserie sunt accesibile oricarui buzunar, iar profilul clientilor este unul variat. Daca doresti sa incanti oamenii cu arome imbietoare ale produselor de patiserie, tine cont de recomandarile noastre privind deschiderea unei pateserii. Mai mult, poti lua in calcul chiar si deschiderea unei gelaterii, o afacere la fel de profitabila!