Cu totii stim ce preparate gustoase ajung pe masa noastra atunci cand vizitam un restaurant sau cand comandam ceva la domiciliu, dar foarte putini dintre noi ne gandim la ce se intampla de fapt in bucatarie sau cat efort presupune amenajarea sau utilarea unei bucatarii profesionale HoReCa.
Pentru cei care doresc sa-si organizeze propria bucatarie si s-o utileze, am pregatit ghidul urmator. Iata ce pasi trebuie sa parcurgi si ce echipamente pentru o bucatarie profesionala nu pot sa-ti lipseasca!
Stabileste cele trei criterii principale
In procesul de organizare si amenajre a unei bucatarii se incepe de obciei cu cele mai importante aspecte, mai exact dimensiunea, designul si eficienta energetica.
Dimensiunea bucatariei va lua in calcul numarul de locuri din restaurant, iar regula generala prevede faptul ca pentru fiecare loc din restaurant trebuie sa aloci cel putin cinci metri patrati de spatiu. Prea putin spatiu alocat si nu vei face fata cererii din local. Evident, trebuie sa iei in calcul si cererea pe partea de livrari, daca exista.
Apoi te vei gandi la design, de preferat cat mai ergonomic. Asigura-te ca personalului ii va fi cat mai usor sa se deplaseze prin bucatarie. Un design inteligent nu doar ca te va ajuta sa eviti accidentele, dar va reduce dramatic si timpul necesar pentru prepararea meselor. Aici intra inclusiv procesul de proiectare a fluxului tehnologic si realizarea proiectului pentru instalatii. La final vei alege configuratia bucatariei, mai exact cea in linie, tip insula, pe zone de lucru sau ergonomica.
Ultimul aspect, dar categoric nu cel din urma, este si eficienta energetica. Gandeste-te la costurile pe termen lung si la aparatura pentru bucataria profesionala pe care o vei achizitiona. Va fi importanta sa determini, macar aproximativ, cat va consuma fiecare echipament in parte.
Alege echipamentele
Sfatul nostru va fi sa stii din start cu cine vei lucra, deoarece alegerea bucatarului va influenta in mare parte tipul de aparatura pe care o vei achizitiona. Tine minte ca toate echipamentele trebuie sa respecte standardele de sanatate si siguranta din domeniul HoReCa, deci alege un furnizor cu renume in domeniu. Va fi necesar ca echipamentul sa fie special conceput pentru o astfel de activitate. Evident, ia in calcul si specificul restaurantului.
Echipamente care nu pot lipsi dintr-o bucatarie sunt:
- Dulapuri frigorifice pentru refrigerare si congelare;
- Echipamente pentru preparare dinamica;
- Bloc termic, alaturi de cuptorul gastronomic;
- Echipamentele de ventilație;
- Echipamentele de spalat vase, de exemplu chiuveta pentru bucatarie profesionala. Apropo, descopera cum sa alegi o masina de spalat vase profesionala;
- Echipamente neutre.
Imparte bucataria in sectoare
Iti va fi mult mai usor sa alegi echipamentele daca vei imparti bucataria in mai multe sectoare, dupa cum urmeaza:
- Bucatarie calda, zona in care se vor regasi masinile de gatit cu inductie, cu infrarosu, plitele, friteuzele, gratarele, marmitele, tigaile basculante, bain marie, cuptoarele profesionale, masinile de gatit paste, hota pentru bucataria profesionala si altele;
- Bucataria rece, zona in care se vor regasi dulapurile de congelare si/sau de frigorifice, camerele frigorifice, dulapurile de maturare, echipamentele neutre si cele de preparare dinamica;
- Spatiul pentru patiserie, cofetarie sau preparare pizza, dupa caz;
- Zona de spalare, echipata cu masini de spalat vase, pahare si oale.
Tot ce mai ai de facut acum va fi sa alegi mobilierul si sa nu uiti sa echipezi bucataria si cu consumabile, nu doar cu utilaje pentru bucataria profesionala. Cine stie, poate in curand iti vei deschide si o afacere de tip catering!