Ce este o firma de catering? Un restaurant ceva mai ieftin. Foarte multi antreprenori aleg aceasta varianta deoarece investitia initiala este mai mica decat in cazul unui restaurant, iar cererea este constanta, orice tip de eveniment public sau privat fiind pe lista potentialilor clienti.
Exista foarte multe aspecte pe care merita sa le iei in calcul atunci cand deschizi un astfel de business, de la actele necesare pentru infiintarea firmei, pana la optimizarea proceselor de lucru si a retetelor sau strategiilor de marketing si promovare, dar cel mai important aspect este de departe, credem noi, utilarea bucatariei. Iata care sunt echipamentele fara de care nu vei putea face treaba buna:
Cuptoare profesionale si masini de gatit
Vom incepe cu ce este mai important, mai exact cuptoarele profesionale pentru gastronomie. Acestea vor fi alese in functie de specificul meniului. Te sfatuim sa optezi pentru echipamente cat mai calitative, fiabile si cu o rezistenta cat mai ridicata.
Pentru prepararea anumitor alimente vor fi necesare inclusiv masinile de gatit, unele dintre cele mai populare fiind cele Sous-Vide. Desigur, vei mai avea nevoie inclusiv de oale electrice sau de o marmita.
Alte echipamente de gatit si prelucrat mancare
In aceasta categorie intra asa zisele accesorii care servesc la pregatirea, gatirea sau chiar pastrarea hranei cu care operezi in fiecare zi. Ne referim la:
- Afumatoare electrice, ideale pentru afumarea carnii de vita, pestelui sau pentru legume si sunca;
- Friteuze;
- Plite cu inductie;
- Feliatoare;
- Masini de tocat si malaxoare de carne.
- Masini de carnati;
- Dulapuri firgorifice si camere frigorifice;
- Dulapuri de congelare sau blast chiller;
- Mobilier din inox si depozitare;
- Diverse alte accesorii necesare in bucatarie (oale, tigai, polonice, teluri, spumiere, linguri de servire si asa mai departe);
Nu uita nici de masinile de spalat vase si accesoriile aferente.
Echipamente de transport si mentinere la cald
Spre deosebire de cazul restaurantelor, acolo unde livrarile nu presupun cantitati mari de mancare, in cazul unei firme de catering echipamentele de transport sunt deosebit de importante.
Asadar, unul dintre cele mai cautate echipamente va fi cutia termoizolanta/termica. Iti recomandam containerele GN, cu o constructie solida, din inox, policarbonat sau polipropilena. Cutiile termice, de pilda, sunt foarte simplu de manevrat si rezista la temperaturi de pana la 100 grade celsius. O alta varianta preferata de profesionistii din industria de catering sunt si marmitele de transport hrana. Cu ajutorul lor vei putea transporta atat mancaruri, cat si bauturi, calde sau reci.
Echipamente destinate servirii
Poate cea mai importanta etapa din tot procesul de catering, servirea propriu zisa poate face diferenta dintre un client fericit si unul care nu va mai apela pe viitor la serviciile tale. In acest caz te invitam sa-ti indrepti atentia catre echipamentele destinate autoservirii si bufetului:
- Chafing dish, echipamente care-ti vor permite pastrarea preparatelor la temperatura optima de servire. Achizitioneaza modelul potrivit in functie de capacitatea lui si sursa de incalzire. Acestea sunt potrivite pentru supe si ciorbe, dar si pentru feluri principale. Daca aspectul nu este un criteriu relevant, poti apela inclusiv la supiere;
- Unitati de expunere si standuri de prezentare, preferate atat datorita designului atragator, cat si criteriilor de siguranta;
- Module de autoservire, de exemplu vitrine, rafturi cu sticla, unitati de refrigerare, bain-marie si asa mai departe.
Pe langa toate acestea nu uita de consumabile, adica pahare, vesela, servetele sau suporturi.