Ai de gand sa-ti deschizi in perioada urmatoare un restaurant, laborator de cofetarie, o gelaterie sau orice tip de afacere care presupune comercializarea produselor alimentare, inclusiv cele congelate?
Daca raspunsul este unul pozitiv, valoarea investitiei intiale trebuie decisa doar dupa ce ai consultat un catalog de produse si te-ai decis asupra echipamentelor de care vei avea nevoie. In randurile urmatoare iti vom explica ce este un blast chiller, dar si ce este un dulap de congelare, si cum sa alegi intre cele doua. Orice bucătărie profesională are nevoie de astfel de aparate.
Ce este un blast chiller?
Un blast chiller sau un abatitor este un sistem de racire accelerata a preparatelor. Practic, el este folosit pentru a aduce preparatele la o temperatura scazuta intr-un timp relativ scurt. Recipientele cu alimente vor fi introduse in abatitor, iar temperatura din acesta va fi scazuta cu ajutorul unui ventilator. In functie de nevoi, aparatul prezinta diverse setari ce pot fi utilizate in cazul mancarurilor ce trebuie servite reci, fierbinti sau la temperatura camerei. In plus, un blast chiller poate fi folosit inclusiv pentru a raci sau congela inghetata, serbetul sau alte tipuri de deserturi inghetate. Practic, el este un echipament de congelare fortata care te ajuta sa diminuezi pierderile nutritionale sau tehnologice, deoarece permite valorificarea în mod superior a materiilor prime.
Ce este un dulap de congelare?
Dulapul de congelare profesional este un alt element ce nu poate lipsi dintr-o bucatarie, avand un rol esential in pastrarea alimentelor pe care urmeaza sa le prepari sau pe care le-ai gatit deja. Scopul produsului este de a ajuta la congelarea și depozitarea pe termen lung a alimentelor congelate, spre deosebire de un blast chiller profesional care acționează punctual și rapid asupra preparatelor.
Blast chiller sau dulap de congelare?
Ce sa alegi intre un blast chiller si un dulap de congelare? Depinde in primul rand de nevoile tale.
Principala diferenta intre un blast chiller si un dulap de congelare are legatura cu functiile fiecarui produs in parte. Primul raceste foarte repede produsele, iar al doilea le tine congelate pe o perioada indelungata de timp. Astfel, cele doua produse lucreaza cel mai bine in tandem: dupa ce racesti rapid alimentele, ele pot fi depozitate, daca nu le vei folosi in perioada imediat urmatoare.
Optiunea de a achiztiona un blast chiller depinde de cat de repede trebuie sa fie racite alimentele cu care lucrezi. Spre deosebire de un dulap de congelare, un blast chiller va reduce timpul de racire a preparatelor si va minimiza pierderile prin evaporare. In acelasi timp, dimensiunile cristalelor de gheata care se formeaza in mod normal in timpul procesului de congelare la alimentele gatite, vor fi reduse.
Gratie tehnicilor de racire care au avansat in ultimii ani, blast chillerul poate fi folosit inclusiv pentru dospire sau ca simplu refrigerator, ceea ce-l face mult mai versatil decat un dulap de congelare.
In foarte multe bucatarii echipate necorespunzator se practica depozitarea mancarurilor calde in dulapuri frigorifice sau dulapuri de congelare pentru a raci alimentele, dar acest fenomen nu face decat sa forteze produsele sa opereze in afara parametrilor lor normali. Utilizarea necorespunzatoare a acestora duce la consum mai mare de energie electrica, dar le si scurteaza durata de viata. In acest caz, folosirea unui blast chiller este mult mai indicata.
Asadar, sugestia noastra este sa te gandesti foarte bine care sunt nevoile afacerii tale si sa achizitionezi produsul potrivit in functie de ele. De ce nu, se prea poate sa ajungi la concluzia ca ai nevoie de ambele, pentru a le folosi in tandem.