Pro Cucina

Malaxorul: ce este si cum alegi modelul potrivit

Indiferent daca ai de gand sa-ti deschizi o pizzerie sau un laborator de cofetarie, vei avea nevoie de cele mai bune echipamente de gatit de pe piata, asta daca vrei sa ai cu adevarat succes. Lista produselor este una destul de lunga. Despre abatitor am discutat deja, asadar astazi ne vom concentra asupra malaxorului.

Descopera in cele ce urmeaza ce este un malaxor, cate tipuri exista si in functie de ce criterii vei alege modelul sau poate chiar modelele potrivite pentru tine.

Ce este malaxorul?

Malaxorul de aluat sau malaxorul de carne? In functie de specificul afacerii tale vei avea nevoie doar de unul dintre ele sau de ambele. Sa incepem cu cel pentru aluat!

Malaxorul de aluat profesional este un echipament creat special pentru a facilita si in acelasi timp rentabiliza munca dintr-o brutarie, patiserie, pizzerie sau laborator de cofetarie. Este format in general dintr-un corp de inox pe care se pot atasa vase de diverse dimensiuni si brate care intreprind procesul de malaxare.

Ai nevoie de un malaxor de aluat pentru ca apa sa fie absorbita de faina cat mai repede si astfel aluatul sa se lege cat mai bine cu celelalte ingrediente si sa capete un aspect uniform. In functie de tipul de malaxor, aluatul va dezvolta si proprietati elastice diferite.

Exista mai multe tipuri de malaxor pentru aluat, de exemplu malaxor cu furca, malaxor cu cap rabatabil si cuva detasabila sau malaxor cu cuva fixa si cap fix. Malaxoarele profesionale sunt fie cu ax oblic, cu brate sau chiar malaxor cu spirala.

Malaxoarele de carne sunt echipamente ceva mai mari, produse in general din otel inoxidabil sau ale tipuri de materiale, dar neaparat rezistente la coroziune. De obicei sunt echipate cu motoare foarte puternice, potrivite pentru a malaxa o cantitate foarte mare de carne. Desigur, in functie de nevoi poti recurge inclusiv la un malaxor de carne manual.

In cazul in care iti doresti un malaxor pentru carne, recomandat este si modelul cu cuva dubla.

Cat costa un malaxor, fie pentru aluat fie pentru carne? Depinde de tipul lui si de ce poate face efectiv pentru afacerea ta. Vei descoperi si costul dupa ce te decizi care este modelul sau modelele de care ai nevoie.

Cum aleg modelul potrivit de malaxor?

Vom incepe cu malaxorul pentru aluat deoarece in acest caz avem de-a face cu mai multe criterii.

Cum alegi malaxorul pentru aluat?

Pentru inceput, caracteristicile pe care le vei lua in calcul sunt capacitatea, durabilitatea, versatilitate, viteza de malaxare, dar si functiile cu care este prevazut produsul. Legat de capacitate, gandeste-te care este productia pe care vrei sa o ai in fiecare zi. In procesul de alegere a modelului ia in calcul capacitatea bolului, dar si productivitatea pe fiecare ora de functionare.

Important este chiar si spatiul pe care-l ai la dispozitie. De pilda, modelul cu spirala va prezenta o capacitate mai mare, dar va ocupa acelasi spatiu precum un mixer planetar, de exemplu. Ia in calcul si faptul ca un mixer cu spirala este printre modelele mai durabile, adica cele care tind sa reziste mai mult in timp. Tot legat de spatiu, ai la dispozitie modele cu greutati si tipuri de pozitionare diferite: cele orizontale, de dimensiuni mai mari sau malaxoare verticale.

Recomandat este sa acorzi atentie si calitatii materialelor din care a fost confectionat produsul. De exemplu, ai grija ca bolul si carcasa sa fie realizate din inox si ca vopseaua sa fie destul de rezistenta la zgarieturi. Capacul de protectie se recomanda sa fie tot dintr-un material de calitate, de pilda polietilena.

Spuneam mai sus ca elasticitatea si calitatea aluatului depind de tipul de malaxor folosit. Asadar, ia in calcul atat viteza de rotatie, cat si puterea aparatului, asta in raport cu calitatea, dar si cantitatea de faina. Cel mai bine va fi sa analizezi factori precum productia minima de aluat si cantitatea finala de produs finit pe care ti le doresti.

Evident, sfatul nostru va fi sa alegi doar furnizori certificati care sa-ti poata oferi garantia calitatii produselor pe care le achizitionezi.

Pe lista caracteristicilor pe care te sfatuim sa le iei in calcul se mai regasesc si:

  • Existenta treptelor de viteza diferite, ca aparatul sa poata pregati diverse tipuri de aluat;
  • Usurinta in dezasamblare si intretinere;
  • Consum scazut de energie;
  • Un bun raport calitate pret.

Cum alegi malaxorul pentru carne?

In ceea ce priveste malaxorul pentru carne, lucrurile stau putin diferit. In primul rand, vei avea de ales intre modelele automate si cele manuale. Evident, alegerea depinde de cantitatea de carne pe care urmeaza sa o prelucrezi.

Incepe prina studia calitatea materialelor, dar si sistemul de malaxare. Te sfatuim sa alegi un model la care bratele de mixare si sistemul de maruntire sa fie cat mai usor de folosit, dar si de dezasamblat si de curatat.

Nu in ultimul rand, acorda atentie si sigurantei angajatilor. Malaxorul de carne trebuie sa fie dotat cu sisteme de siguranta care sa previna accidentarile.

Ei bine, de ce tip de aparat vei avea nevoie? Daca ai inca nelamuriri, specialistii Pro Cucina iti stau la dispozitie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *