Pro Cucina - Importator direct produse HoReCa
Coș (0) Închide

Niciun produs în coș.

Home Fără categorie Cum alegi un cuptor profesional: criterii, sfaturi, recomandari

Cum alegi un cuptor profesional: criterii, sfaturi, recomandari

Cuptor profesional

Cuptorul este, probabil, cel mai important accesoriu din bucataria oricarei unitati de alimentatie publica. In aceste conditii, alegerea unui model de buna calitate si adaptat nevoilor tale este esentiala. Iata care sunt principalele criterii de care trebuie sa tii cont.

Ce tip de alimentare preferi?

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le decizi atunci cand vine vorba despre utilarea unei bucatarii profesionale este daca ai nevoie de un cuptor pe gaz sau de un cuptor electric. Uneori, e posibil sa preferi alimentarea duala.
Indiferent de tipul de alimentare, cuptoarele gastronomice au, in mare, aceeasi structura si functioneaza conform acelorasi principii, prin urmare tipul de alimentare ale legatura mai degraba cu performanta de utilizare si costurile asociate acesteia.

  • Cuptorul electric: costurile de utilizare sunt ceva mai mari decat in cazul cuptorului pe gaz. Desi dureaza mai mult timp sa atinga temperatura dorita, este mai precis, iar sursele de caldura sunt distribuite mai uniform. Ventilatorul incorporat face ca aerul sa circule mai bine in interior, ceea ce reprezinta o garantie a faptului ca nu vei obtine o friptura arsa pe jumatate si cruda pe cealalta;
  • Cuptorul pe gaz: reprezinta o solutie cu costuri de functionare mai mici, atata timp cat este conectat la reteaua de distributie de gaz. Pe de alta parte, daca se folosesc alte surse de alimentare, de pilda propanul, diferentele de costuri incep sa se reduca. Cuptorul pe gaz este mai intuitiv de folosit – e mai usor sa identifici punctul de fierbere si sa il selectezi decat in cazul cuptorului electric. Un posibil dezavantaj poate fi reprezentat de puterile diferite ale surselor de foc, ceea ce poate conduce la incalzirea neuniforma, cu dezavantajele ei, mai ales in domeniul patiseriei.

Tragand linie, probabil ca cea mai buna optiune, din punctul de vedere al alimentarii, este cea a cuptorului mixt, care permite sa folosesti avantajele fiecarei variante, in functie de ce anume prepari. Trebuie, insa, sa fii constient de pretul de achizitie si instalare, ceva mai mare decat in cazul celorlalte doua alternative.

Ce tip de cuptor ti se potriveste?

Alegerea tipului de cuptor potrivit depinde de preparatele care urmeaza sa fie pregatite in bucataria respectiva. De multe ori este nevoie de mai multe tipuri de cuptoare in aceeasi bucatarie, pentru a putea acoperi in mod adecvat nevoia de preparate variate, gatite excelent.

Masina de gatit cu cuptor

Masina de gatit cu cuptor este o alternativa foarte practica, multumita adaptabilitatii sale si faptului ca permite prepararea unei game foarte variate de mancaruri, inclusiv utilizarea ochiurilor pentru bain-marie, aparate de gatit orez sau diverse fryere. E important sa achizitionezi un model ale carui arzatoare sa fie configurate conform nevoilor tale: numarul, dimensiunile si puterea acestora pot varia in limite foarte largi, in functie de marimea masinii de gatit.

Cuptorul cu convectie

Cuptorul cu convectie este un cuptor performant, potrivit unei game foarte variate de preparate care au nevoie de controlul precis al temperaturii si de un anumit tip de flux de aer. Gatitul retetelor clasice la cele mai bune cuptoare cu convectie necesita multa intuitie si adaptabilitate, deoarece rezultatele obtinute sunt destul de diferite de cele furnizate de cuptorul clasic, cu gaz.

Cuptorul pentru pizza

Cuptorul pentru pizza este un dispozitiv perfect adaptat la prepararea pizzei. El ofera o distributie foarte uniforma a caldurii, optiuni foarte precise privind reglarea temperaturii si o baza speciala care permite blatului sa se rumeneasca la baza, fara sa se arda si fara sa se umezeasca.
Cuptorul pentru pizza are, in general, mai multe compartimente suprapuse, fiecare cu deschidere separata, astfel incat sa permita coacerea mai multor pizza independent. Mai mult decat atat, se pot programa mai multe tipuri de procese de coacere, diferite pentru fiecare compartiment. Vizibilitatea in interior este excelenta, pentru monitorizarea precisa a procesului de coacere.

Cuptorul de patiserie

Cuptorul de patiserie este disponibil in multe variante, cu specificatii diverse, dar cele mai bune performante functionale sunt oferite de modelele cu convectie. Desigur, un cuptor performant de patiserie are un numar variabil de programe presetate, mai multe tavi, mai multe elemente de incalzire, functie de umidificare / aburi, control digital, sistem de spalare si sonda. Puterea variaza intre limite destul de largi, iar coacerea preparatelor este rapida.

Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde este un adaos util in bucataria profesionala deoarece permite incalzirea rapida a portiilor, inainte de servire. Modelele de noua generatie, destinate uzului profesional, sunt programabile, folosesc mai multe generatoare de microunde si au un numar mare de programe. Multumita optiunilor de conectare prin USB sau bluetooth, ele permit incarcarea usoara de noi programe de functionare, care le transforma in instrumente foarte adaptabile.

Cuptorul pentru afumare

Cuptorul pentru afumare este un tip de cuptor mai putin cunoscut, care permite prepararea specialitatilor de carne afumata de tipul pestelui, puiului, curcanului, carnurilor de vita sau de porc. Printre functiile pe care le poate pune la dispozitia utilizatorului se numara:

  • Afumare fara coacere;
  • Coacere fara afumare;
  • Coacere si afumare;
  • Coacere rapida la temperatura mare.
Cuptorul pentru afumare

Cum alegi designul potrivit?

Odata ce ai identificat tipul de cuptor de care ai nevoie si varianta de alimentare cea mai convenabila, e timpul sa devii atent la elementele de design. Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont:

  • Interiorul din otel emailat vitrat este rezistent si usor de intretinut;
  • Rafturile si suportii detasabili contribuie la o intretinere mai usoara;
  • Spatiul interior oferit trebuie sa acopere fluxul de comenzi si sa permita un timp de asteptare decent;
  • Dimensiunile totale ale produsului trebuie sa fie compatibile cu spatiul disponibil in bucatarie.

Achizitia unui cuptor profesional reprezinta o investitie importanta, care te poate ajuta mult in gestionarea comenzilor si a clientilor sau, dimpotriva, iti poate ridica piedici. Nu e un moment bun sa faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *