Alegerea echipamentelor profesionale pentru o bucatarie de restaurant ori hotel, pentru o pizzerie sau o patiserie, are un impact direct asupra succesului unei afaceri. Cuptoarele sunt unul dintre cele mai importante elemente de aparatură profesională, iar alegerea unuia potrivit poate imbunatati considerabil experienta clientilor.
In acest articol vom discuta despre diferitele tipuri de cuptoare disponibile pe piata, inclusiv avantajele si dezavantajele fiecaruia, astfel incat sa poti lua o decizie informata atunci cand achizitionezi un cuptor pentru afacerea ta.
Cuptoare combi steamer cu injectie
Sunt disponibile in varianta electrica si cu alimentare pe gaz. Cuptoarele combi steamer ofera trei opțiuni de gatire:
- Cu aburi – potrivita pentru gatirea pestelui si a legumelor;
- Prin convectie – adecvata pentru coacerea painii, a unor legume si deserturi;
- Mixta – utilizarea simultana a caldurii uscate si aburului asigura un nivel adecvat de umiditate procesului de gatire la temperaturi mari.
Avantaje cuptoare combi steamer
- Marginile preparatelor nu se mai ard.
- Se reduce timpul de gatire.
- Textura alimentelor ramane suculenta, fara sa se usuce.
Cuptoare cu convectie
Un cuptor profesional cu convectie functioneaza prin intermediul unui ventilator si a unui element de incalzire. La pornire, ventilatorul este activat si aerul cald circula in interiorul cuptorului, la fiecare nivel de incarcare, asigurand o raspandire nediferentiata a caldurii. Pot avea si alte functii: temporizator, timer, termostat, grill, sistem de control al umiditatii, programe presetate pentru a facilita gatitul diferitelor tipuri de alimente, iluminare. Pot fi alimentate cu gaz sau electric.
Avantaje cuptoare cu convectie
- Alimentele se gatesc uniform, fara zone reci sau zone arse.
- Gatirea unui volum mare de alimente in acelasi timp, pe mai multe niveluri, utilizand tavi sau rafturi reglabile.
- Preparare termica accelerata datorita circulatiei rapide a aerului uscat.
Cuptoare pentru patiserie si panificatie
Instrumente esentiale pentru orice patiserie sau brutarie, aceste cuptoare profesionale pot fi alimentate prin curent electric sau prin gaz. Sunt disponibile atat ca modele compacte care pot fi plasate pe tejghea, cu caracteristici precum convectie, control digital si functie de umidificare, cat si ca modele mari, de sine statatoare, rotative, care pot gazdui pana la 18 tavi. Esential la un cuptor pentru patiserie este controlul precis al temperaturii si umiditatii.
Avantaje cuptoare pentru patiserie
- Fata de cuptoarele traditionale, cuptoarele pentru patiserie si panificatie ofera precizia necesara prepararii unor tarte, croissante, foitaje si cozonaci deliciosi.
- Un echipament profesional rotativ pentru patiserie ofera o capacitate crescuta de coacere uniforma, un aspect esential pentru afacerile mari din aceasta nisa.
- Sunt construite pentru a fi durabile si rezistente, ceea ce le face potrivite pentru afacerile cu volum ridicat de activitate.
Cuptoare cu carbuni
Acestea folosesc o metodă de coacere cu flacara si fum, care confera preparatelor un gust unic. De asemenea, cuptoarele pe carbuni au o capacitate mare de coacere, putand gati pana la 120 kg de carne pe ora, astfel incat sunt potrivite pentru medii de lucru cu volum crescut.
Sunt dotate cu gratare reglabile, termometru, tava pentru colectarea cenușii. Usa unui astfel de cuptor poate fi realizata si din sticla rezistenta la temperaturi de pana la 750°C. La achizitionare, un cuptor cu carbuni include gratar, cleste de carne si vatrai. Poti opta pentru diferite accesorii suplimentare, precum stingatorul extern sau hornul.
Avantaje cuptoare cu carbuni
- O mai buna calitate a preparatelor si o reducere a pierderilor, datorita sistemului precis de control al temperaturii.
- Cuptoarele profesionale pe carbuni au capacitatea de a coace alimentele mai rapid decat gratarele deschise, oferind totusi același gust autentic și caracteristic rezultat din coacerea cu flacara si fum.
- Costuri de funcționare și întreținere mai mici față de alte tipuri de cuptoare, cum ar fi cele cu gaz sau electricitate.
Cuptoare cu microunde
Au dimensiuni si putere mare, control digital, mai multe trepte de putere. Sunt utilizate pentru a incalzi si gati preparate din carne, pui, peste, legume, paste, dar si pentru a dezgheta alimente congelate. Un cuptor cu microunde profesional poate fi folosit chiar si pentru a steriliza diverse ustensile de bucatarie, precum bureti sau tocatoare din plastic.
Avantaje cuptoare cu microunde
- Au un consum de energie mai mic decât cuptoarele tradiționale.
- Cuptoarele cu microunde profesionale pot reincalzi si gati alimentele mult mai rapid decât alte cuptoare.
- Sunt usor de curatat.
Cuptoare pentru afumare
Sunt utilaje de bucatarie profesionala care pot coace si afuma carnea, pestele, legumele si altele prin arderea de lemn sau combustibil pe o tavă sau un grătar. Temperatura si umiditatea pot fi controlate pentru a obține un gust specific afumat. Cuptoarele pentru afumare pot avea si functii suplimentare de grill si gratinare.
Avantaje cuptoare pentru afumare
- Prin afumarea alimentelor cu lemn sau alti combustibili se obține un gust autentic afumat.
- Rezista intrebuintarii indelungate si pot fi utilizate in medii de lucru cu uz intens.
- Permit afumarea mai multor produse in acelasi timp, ceea ce poate creste eficienta procesului.
Pentru a oferi clientilor tai o experienta de calitate si pentru a-ti indeplini obiectivele de business, trebuie sa identifici in prima faza nevoile concrete ale afacerii si sa achizitionezi echipamente profesionale pentru gatit. Fie ca vrei sa utilezi bucataria restaurantului tau, ca doresti sa-ti deschizi o patiserie sau sa infiintezi o afacere de tip catering, cuptoarele vor fi in topul listei de echipamente necesare. Echipa noastra de specialisti in aparatura pentru bucatarii profesionale este aici pentru a-ti oferi toate informatiile necesare despre tipurile de cuptoare, astfel incat sa iei cea mai buna decizie.