In industria ospitalitatii, o parte esentiala este reprezentata de modul de servire a mesei, iar posibilitatile de a pastra mancarea calda, la temperatura potrivita, pana ce toti clientii reusesc sa isi potoleasca foamea si pofta sunt esentiale. Iata ce solutii exista pentru a pastra preparatele calde.
1. Aparatul de incalzit cu lampa
Aparatul de incalzit cu lampa cu infrarosu este o solutie foarte practica si relativ accesibila din punct de vedere financiar, cu mentiunea ca fiecare aparat permite incalzirea unui singur fel de mancare.
Eficienta produsului depinde de puterea acestuia, reflectata in numarul de lampi (in general una sau doua) si de dimensiunile vasului. Pentru zona de bufet si autoservire, reprezinta o solutie practica, mai ales daca este instalat intr-un spatiu cu acces controlat, pentru a evita pierderile de caldura.
2. Vasele pentru incalzit
Vasele pentru incalzit au marele avantaj de a reprezenta o solutie portabila. Alimentarea, in acest caz, se face cu diverse tipuri de combustibil special conceput, lichid sau sub forma de gel, dar exista si varianta de alimentare electrica.
Recipientele pentru incalzit pot fi rotunde – ca in cazul celor pentru supa sau ciorba – sau dreptunghiulare, pentru felul principal. Incalzirea se poate face printr-un singur punct de ardere sau, in cazul vaselor de capacitate mare, prin doua puncte de ardere. Este o solutie rapida, practica, utilizabila in numeroase ocazii si ipostaze.
3. Bufetul bain marie
Bufetul bain marie este o solutie economica de a pastra alimentele calde, in zona de servire. Este o alegere practica pentru unitatile alimentare de tip autoservire, modelele performante incluzand si spatii pentru vesela si tacamuri, de pilda.
Dimensiunile variaza mult, de la 3 cuve pana la piese complexe, echipate cu 20 cuve si care incorporeaza si spatii pentru pahare, condimente, oliviere si asa mai departe. Acest tip de piesa este echipat cu panouri de control electronic pentru temperatura, care poate varia intre 30 – 70 grade Celsius.
4. Vitrina calda
Vitrina calda este o solutie potrivita pentru pizzerii, pentru patiserii si brutarii. Structura acesteia poate varia din multe puncte de vedere, de la numarul de rafturi pana la numarul de zone de expunere de pe fiecare raft. Dimensiunile sunt la alegerea clientului, existand modele cu pozitionare pe blat si modele mari, amplasate pe podea.
Designul este, de asemenea, variabil, modelele curbate oferind, in general, o mai buna vizibilitate decat cele drepte. In sfarsit, in functie de zona in care sunt amplasate si de cine le acceseaza – clientul sau angajatul – aceste vitrine pot fi fabricate din sticla sau plexiglas.
5. Marmita termica
Marmitele termice pentru transport hrana sunt optiunea preferata atunci cand mancarea este servita in alta locatie decat cea in care este preferata, asa cum se intampla in cazul firmelor de catering. Volumul marmitei poate varia, de la cativa litri la peste 50 litri, in functie de nevoi.
Piesele sunt izolate cu poliuretan, inclusiv in zona capacului prevazut cu inchidere etansa cu suspapa. Capacitatea de a pastra temperatura variaza in functie de model, dar exista piese in care mancarea pusa la 90 grade Celsius ajunge la 65 grade Celsius dupa 3 ore de transport. Piesa este gandita, din start, sa fie transportabila cu usurinta, ceea ce inseamna ca e echipata cu manere ergonomice, are in general o baza care permite stivuirea si alte elemente ergonomice de design.
6. Raftul cu polita cu incalzire
Raftul cu polita cu incalzire este un produs conceput pentru liniile de autoservire, rolul sau fiind, evident, de a pastra farfuriile cu mancare calde. Poate fi folosit cu succes si pentru paine sau diverse produse de patiserie, in functie de cum este gandita linia.
Piesele sunt echipate in general cu doua polite, elementul de incalzire, reprezentat de lampi cu infrarosu, fiind plasate sub polita superioara, indreptate catre polita infecrioara. Dimensiunile rafturilor pot varia, in functie de nevoile clientului, puterea elementelor de incalzire variind odata cu aceasta.
Este bine cunoscut faptul ca alimentele incalzite se bucura de mai mult succes decat cele la temperatura camerei, prin urmare optiunile de a pastra mancarea calda trebuie atent cantarite de fiecare unitate de alimentatie publica. Este o investitie importanta pentru satisfactia clientului, care este, pana la urma, esentiala in aceasta industrie.