Vitrina calda este un accesoriu obligatoriu in multe tipuri de unitati de alimentatie publica si nu numai. De fiecare data cand discutam despre echipamente profesionale, este obligatoriu sa te informezi in legatura cu alternativele disponibile pe piata, avantajele si dezavantajele fiecareia, astfel incat sa poti face o alegere informata si potrivită nevoilor tale.
Ce este vitrina caldă?
Vitrina caldă este un dispozitiv care permite expunerea alimentelor, în timp ce acestea sunt păstrate la cald, la temperatura adecvată consumului. Este o alegere ideala in cazul bufetului cald si poate contribui la o economie de timp semnificativa in bucatariile restaurantelor.
Unele dintre aceste aparate pot fi folosite pentru alimentele preparate inaintea orelor de varf, ceea ce permite personalului să lucreze eficient si sa serveasca intr-un interval de timp rezonabil.
Care e materialul cel mai bun pentru o vitrina calda?
Vitrina calda poate fi fabricata din sticla, sau din acril (plexiglas).
Vitrina din sticla
Multe dintre aceste produse sunt confectionate din sticla, ceea ce ii permite clientului sa vada exact ce se afla in interior. Vitrina calda din sticla este frumoasa, durabila si adaptabila: din pacate, este si fragila.
Pentru a combate intrucatva acest neajuns, producatorii au lansat pe piata vitrine din sticla securizata, care reprezinta o alternativa interesanta, care iti permite sa te bucuri de calitatile sticlei si ofera mai multa rezistenta.
Vitrina din acril (plexiglas)
Din punct de vedere al sigurantei, acrilul este cea mai buna optiune, fiind mai durabil si mai rezistent decat sticla si avand un risc mai mic de a se sparge. Este prima alegere in cazul vitrinelor cu acces pentru clienti, cum sunt cele pentru paine si alte diverse produse de patiserie.
Plexiglasul nu este doar mai rezistent decat sticla: este si mai usor si ofera o vizibilitate superioara. Sticla are o usoara tenta verzuie, care modifica nuanta alimentelor si care poate deveni o problema in cazul vitrinelor calde si al produselor de brutarie si patiserie.
Greutatea redusa a plexiglasului face ca manevrarea vitrinei sa fie mai usoara. In plus, vitrina din plexiglas ofera o serie de optiuni de personalizare, indisponibile in cazul sticlei.
Ce dimensiuni ar trebui sa aiba vitrina ta?
Atunci cand alegi o vitrina calda, dimensiunile sunt un alt motiv de ingrijorare. Practic, trebuie sa te asiguri ca vitrina e suficient de mare pentru nevoile tale, fara a ocupa inutil din spatiul pe care il ai la dispozitie.
Majoritatea cumparatorilor isi supraestimeaza nevoile, tinand cont de faptul ca produsele expuse in vitrina calda sunt rulate relativ rapid. De aceea, e important sa iti evaluezi atent produsele si durata lor de viata si de expunere.
Configuratia interioara
Vitrina calda este folosita pentru a expune alimentele, prin urmare e important sa fie organizata si iluminata astfel incat sa atraga clientii. Iar aceste optiuni depind mult de ceea ce doresti sa expui, caci mancarea gatita, produsele de patiserie si sandvisurile se expun in moduri diferite.
Numarul de rafturi, gamelele, iluminatul depind si de dimensiunile piesei alese, nu doar de bunurile comercializate. Din fericire, exista optiuni numeroase de personalizare, astfel incat produsul achizitionat sa fie conform nevoilor particulare ale fiecarui client.
Design
Vitrinele sunt disponibile intr-o mare varietate de designuri, pornind de la cele doua modele de baza: drept si curbat.
O vitrina curbata este ideala pentru o brutarie deoarece maximizeaza zona de expunere. Daca rafturile contin o varietate de produse diferite, o astfel de vitrina ii permite clientului sa il vada pe fiecare in parte si sa il aleaga pe cel dorit.
O vitrina dreapta este potrivita pentru mancarea gatita: clientii pot, in continuare, sa vada ce e in interior, dar tu faci economie de spatiu.
Functii suplimentare
Exista o serie de functii suplimentare disponibile atunci cand optezi pentru o vitrina calda, dar cea mai importanta este, probabil, functia de mentinere / crestere a umiditatii. Este o alternativa buna, daca iti permiti costurile suplimentare, pentru ca previne uscarea continutului, sub influenta fluxului de aer cald.
Curatare si intretinere
Orice vitrina alimentara trebuie curatata frecvent pentru a preveni riscul de imbolnavire a clientilor din cauza mancarii alterate sau contaminate. Cu cat produsul este mai usor de intretinut si de igienizat, cu atat munca iti va fi mai usoara, asadar nu e greu de banuit ce varianta vei alege.
Opteaza, intotdeauna, pentru vitrina care se potriveste cel mai bine nevoilor tale, spatiului pe care il ai la dispozitie, mancarurilor pe care urmeaza sa le expui si nu ignora aspectele practice de genul intretinerii si curatarii periodice.