Pro Cucina

Ce este inoxul: tipuri, proprietati si avantaje

De ce ar trebui ca un antreprenor in industria HoReCa sa stie ce este inoxul? Pentru ca doar asa poate lua decizii informate privind achizitionarea si utilizarea acelor echipamente si ustensile din inox care pot contribui la cresterea eficientei si a profitabilitatii afacerii sale.

Ce este inoxul?

Otelul inoxidabil este un tip special de aliaj care are o rezistenta excelenta la coroziune. Acesta este realizat din fier si contine un procent ridicat de crom, elementul care ii confera durabilitatea. Cromul formeaza o pelicula protectoare la suprafata otelului, care functioneaza ca o bariera impotriva actiunii corozive a mediului inconjurator. Aceasta pelicula este continua, neporoasa si se reface in conditii normale daca se deterioreaza. Continutul de crom trebuie sa fie cat mai mare pentru o protectie cat mai buna: minimum 10,5%, preferabil 18%.

Adaugarea altor elemente precum nichelul si molibdenul poate imbunatati proprietatile de protectie anticoroziune ale otelului inox prin formarea unui film pasiv mai stabil. Nichelul ajuta la refacerea acestuia, mai ales in medii cu pH scazut, in timp ce molibdenul combinat cu cromul poate reduce coroziunea prin puncte in mediile cu clor.

Tipurile si proprietatile inoxului

Exista mai multe tipuri de otel inoxidabil, care sunt clasificate in functie de structura cristalina. Fiecare familie de otel inoxidabil este impartita in subgrupuri cu compozitii chimice diferite. Aceste subgrupuri sunt marcate prin intermediul unui sistem de cifre conform standardelor AISI (American Iron and Steel Institute) si SAE (Society of Automotive Engineers).

Tipuri de otel inoxidabil

Cele mai comune tipuri de otel inoxidabil sunt:

  • Otel inox austenitic

Este cea mai comuna forma de otel inox si contine nichel, crom si nitrogen. Din aceasta categorie face parte otelul 18/10, cu 18% crom si 10% nichel. Este rezistent la coroziune, caldura si impact si este utilizat in aplicatii precum utilaje alimentare, echipamente medicale si instrumente de precizie. Nu este magnetic.

  • Otel inox feritic

Contine crom si carbon si este mai dur si mai rezistent la impact decat otelul inox austenitic, dar este mai putin rezistent la coroziune. Este magnetic. Se utilizeaza in aplicatii precum conducte, tancuri si cutite de bucatarie.

  • Otel inox martensitic

Contine crom si o proportie mai mare de carbon decat cel feritic. Este dur, greu prelucrabil si rezistent la coroziune. Se foloseste in aplicatii precum instrumente de taiere, arme si componente mecanice, dar mai putin in industria alimentara.

  • Otel inox duplex

Este o combinatie de otel inox austenitic si feritic si ofera o combinatie de rezistenta la coroziune si rezistenta mecanica. Se regaseste in aplicatii precum conducte si echipamente pentru industria petrochimica.

Otelul inoxidabil rugineste?

Trebuie sa mai mentionam aici ca, in ciuda opiniei populare, otelul inoxidabil rugineste in anumite conditii. Atunci cand este expus la conditii care favorizeaza coroziunea si nu exista o cantitate suficienta de crom pentru a forma si mentine stratul de oxid, apare rugina pe suprafata acestuia. In medii puternic acide sau alcaline se produce coroziunea generala a inoxului, prezenta sarurilor poate duce la coroziunea in puncte (pitting), iar sensibilitatea inoxului austenitic poate genera coroziune sub tensiune.

De asemenea, cromul trebuie sa fie repartizat in proportii uniforme in compozitia chimica a materialului. Este important ca suprafetele de otel inoxidabil sa fie verificate si intretinute cu atentie dupa procesarea sau lucrul cu acesta, deoarece rugina poate aparea daca nu sunt curatate suficient sau in mod regulat.

Marci de inox alimentar

AISI 304

Este cel mai utilizat grad de otel austenitic. Este compus in mod obisnuit din 18% crom si 8% nichel, de unde referinta 18/8, utilizata in special in cazul veselei de masa. Rezista bine la coroziune si nu este magnetic. Se utilizeaza frecvent in industria serviciilor alimentare pentru realizarea chiuvetelor, a masinilor de spalat vase, a meselor de lucru, frigiderelor, precum si a ustensilelor de gatit si veselei de masa.

AISI 316

Otel inoxidabil austenitic al carui continut de molibden contribuie la prevenirea coroziunii in medii cu continut de clor. Nu se deterioreaza in urma contactului prelungit cu sarea sau apa, ceea ce-l face potrivit pentru confectionarea vaselor si capacelor utilajelor de gatit profesionale, precum marmita electrica sau pe gaz. Este mai costisitor decat inoxul 304, dar compenseaza prin rezistenta si durabilitate.

AISI 201

Este o alternativa mai putin costisitoare pentru inoxul AISI 304, datorita inlocuirii partiale a nichelului cu mangan si nitrogen. Se foloseste la fabricarea echipamentelor profesionale precum dulapuri frigorifice pentru patiserie.

AISI 430

Otel inox feritic, magnetic, rezistent la coroziune si deformabilitate la rece. Poate fi finisat pana la un nivel de stralucire similar cu al oglinzii. Se utilizeaza la confectionarea tacamurilor, meselor de lucru, chiuvetelor, tavilor pentru frigidere, peretilor exteriori ai cuptoarelor electrice si cutitelor profesionale.

Avantajele inoxului

Exista numeroase beneficii in a achizitiona mobilier si echipamente de depozitare din inox pentru o bucatarie profesionala. Cele mai importante sunt:

  • durabilitatea si rezistenta in timp a materialului;
  • capacitatea de a rezista socurilor termice si mecanice;
  • absenta porilor si mirosurilor;
  • proprietatea de a fi antiseptic impotriva bacteriilor;
  • caracteristica de a nu fi afectat de incalziri, raciri, fierberi, coaceri, congelari;
  • aspectul placut si curat;
  • usurinta in curatare si intretinere.

Otelul inoxidabil este esential pentru productia si siguranta alimentelor, fiind utilizat in toate etapele procesului alimentar, de la recoltare si manipulare pana la gatire si servire. Este important sa alegi tipul potrivit de otel inoxidabil, deoarece acesta este crucial pentru siguranta productiei si eficienta costurilor. Atunci cand cumperi echipamente profesionale pentru bucataria unui restaurant sau hotel, asigura-te ca alegi otelul inoxidabil potrivit. Consultantii Pro-Cucina iti stau la dispozitie pentru a-ti oferi informatiile suplimentare necesare despre tipurile de inox.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *