Un plan de afaceri este un document de prezentare a unei idei de afaceri si este esential pentru orice carmangerie care isi propune sa atinga succesul. Planul trebuie sa contina informatii despre obiectivele generale ale carmangeriei, despre publicul tinta al acesteia, despre strategiile de afaceri si marketing, precum si o serie de previziuni financiare.
Un antreprenor care doreste sa deschida sau extinda o carmangerie poate beneficia enorm de pe urma unui plan de afaceri bine conceput. Cu ajutorul acestuia poti descoperi modalitati eficiente de atragere si fidelizare a clienților, poti atrage investitori sau obtine imprumuturi. De asemenea, te poate ajuta sa masori in timp performanta afacerii si sa aplici ajustarile necesare pentru a atinge obiectivele stabilite. Iata 5 sfaturi pentru a construi un plan de afaceri carmangerie perfect!
Descrie afacerea, produsele si serviciile
Un spatiu adecvat pentru desfasurarea activitatii de carmangerie este esential pentru succesul afacerii. Acesta va fi evaluat cu exigenta in etapa obtinerii autorizatiilor. Spațiul ales trebuie sa aiba, din ratiuni financiare, vad comercial, insa trebuie sa respecte si standardele de mediu, avand grija sa nu depaseasca limitele admise privind instalatiile pentru retinerea, evacuarea si dispersia poluantilor. O alta necesitate a spatiului destinat carmangeriei este existenta unui separator de grasimi pentru retinerea si indepartarea acestora din apele uzate. Gestionarea deseurilor este o alta chestiune care trebuie specificata inca din faza elaborarii planului de afaceri.
Detaliaza fluxurile tehnologice pentru procesarea materiei prime, defalcate pe tipuri de produse (carnați proaspeti, in membrana sau salamuri, carne transata sau tocata, pastrame etc.). Specifica echipamentele folosite in procesul de productie, de la masinile de tocat carne si malaxoare, pana la butucii pentru taiat carne si mesele de inox. Nu uita sa mentionezi cum se va realiza depozitarea la frig a produselor din carne, mentionand utilajele din dotare, precum vitrinele frigorifice pentru maturat carne.
Descrie produsele si serviciile oferite de carmangerie, insistand asupra preparatelor unice, cu care intentionezi sa acoperi o cerere nesatisfacuta inca a pietii.
Descrie piata si concurenta
O parte esentiala a planului de afaceri al unei carmangerii este analiza pietei si a concurentei. Este necesar sa se identifice segmentul de piata vizat si sa se analizeze ofertele concurentilor, inclusiv preturile, promotiile si locatiile. Acest lucru va oferi o imagine de ansamblu despre oportunitatile existente, precum si posibilitatea de a pozitiona strategic carmangeria. De asemenea, ar trebui luate in considerare noile tendinte ale pietei care pot influenta pozitia carmangeriei in piata.
In plus, este important sa se identifice punctele forte si punctele slabe ale carmangeriilor concurente, astfel incat sa se poata exploata slabiciunile pentru a obtine un avantaj competitiv. Pe baza informatiilor culese, poti stabili obiectivele strategice si tacticile prin care acestea pot fi atinse.
Personalul si planul de recrutare
Personalul si planul de recrutare sunt doua dintre cele mai importante elemente ale unui plan de afaceri pentru carmangerie. Acesta trebuie sa specifice cat mai detaliat toate aspectele referitoare la selectia angajatilor potriviti, structura personalului, responsabilitatile fiecaruia.
Trebuie sa definesti clasificarea corespunzatoare si gradele necesare pentru ca fiecare angajat sa indeplineasca cerintele postului. Arata cum vei atrage candidatii potriviti si cum vei evalua procesul de recrutare a unor profesionisti, care sa cunoasca anatomia animalelor, procedurile de lucru in transarea, dezosarea, fasonarea si porționarea diferitelor tipuri de carne. Stabilește perioada de proba necesara pentru a determina abilitatile, aptitudinile muncitorului si a modului in care aceasta ar putea contribui la succesul afacerii tale.
Strategii
Realizarea unei analize SWOT este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca un antreprenor inainte de a demara o afacere. Aceasta te poate ajuta sa identifici punctele slabe, forte, oportunitatile si amenintarile care te pot afecta pe parcursul desfasurarii afacerii.
In primul rand, analiza SWOT va evalua potentialul tau de a lansa produse noi si de a fi competitiv pe piata. De asemenea, te poate ajuta sa descoperi aspecte pozitive ale produselor tale, precum si slabiciunile acestora si ale afacerii. Odata ce identifici aceste elemente, vei putea sa iti construiesti strategiile corecte, fie de marketing, fie orice alte strategii relevante.
De exemplu, poti descoperi in urma analizei SWOT ca exista potential pentru largirea gamei de produse oferite cu diverse sortimente semipreparate, pentru care poate fi necesara achizitionarea unor echipamente speciale, precum prese pentru hamburgeri.
Previziunile financiare
Previziunile financiare trebuie sa includa venituri estimate, costuri estimate, cheltuieli de functionare si alte cheltuieli asociate afacerii. De asemenea, previziunile financiare pot include informatii despre fondurile de rezerva si obiectivele de profit.
După completarea anexelor de prognozare a veniturilor si cheltuielilor, trebuie detaliate in cadrul planului de afaceri prezumtiile care au stat la baza previziunilor financiare. Concret, vei arata cum se coreleaza vanzarile si cheltuielile previzionate cu gradul de utilizare a capacitatii de productie și precontractele sau contractele ce urmeaza a fi incheiate. Pentru realizarea proiectiei contului de profit si pierdere si a bilantului previzionat te poti adresa unui expert contabil.
Mentioneaza in planul de afaceri atat investitiile, cat si capitalul necesar pentru a asigura functionarea carmangeriei in urmatorii 3 ani. Nu uita să previzionezi si fondurile suplimentare pentru situatiile neprevazute care pot aparea in cursul desfasurarii activitatii.
Un plan de afaceri realizat corect iti va oferi increderea necesara cand vine vorba de pornirea unei afaceri cu produse din carne. Investind timpul necesar pentru a intelege obiectivele si nevoile afacerii tale, vei avea mai multe sanse să creezi un plan solid care te va duce spre succes.